La membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem, Jèssica Albiach, ha defensat els canvis que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha introduït en la direcció després de Vistalegre II, però ha demanat que "no s'arraconin" les tesis 'errejonistes' i es recullin les propostes de les diferents candidatures per generar una estratègia conjunta.

 Albiach, que es va alinear amb les tesis d'Errejón, ha afirmat que està molt bé plantejar un debat d'idees precongresual, però ha recordat que els congressos comencen i acaben: "Cal ser honest per plantejar una alternativa i cal ser honest per assumir uns resultats", ha detallat en una entrevista a Europa Press.

"El projecte que va guanyar no va ser el projecte en el que participava Íñigo, sinó en el que participaven altres companys. Vull pensar en la intel·ligència col·lectiva i en què aquí no es tracta d'arraconar les tesis de ningú, sinó de seguir una estratègia conjunta", ha raonat.

Sobre la possibilitat que l'exsecretari polític Íñigo Errejón lideri la candidatura del partit a la Comunitat de Madrid en les eleccions previstes per 2019, ha recordat que és una decisió que correspon als inscrits.

No obstant això, ha destacat les condicions d'Errejón per a aquest repte: "Íñigo seria un excel·lent candidat a la comunitat de Madrid, com pot fer bé pràcticament tot el que es proposi en política".

Si acaba sent el candidat, ha assegurat que es presentarà amb un programa "de consens" i no servirà només per validar les seves tesis perquè els programes de Podemos s'elaboren en processos participatius.

Albiach ha respectat la decisió d'Iglesias després del congrés de Podemos de Vistalegre II de substituir Errejón per Irene Montero en la portaveu del Congrés: "És lògic que les candidatures guanyadores situïn les persones que considerin més convenients".

"Íñigo era un boníssim portaveu del Congrés i crec que Irene també ho farà molt bé", ha assegurat la també diputada de SíQueEsPot en el Parlament.

Podem a Catalunya

Albiach va deixar la cúpula de Podem Catalunya per concórrer al Consell Ciutadà Estatal convertint-se en una dels quatre representants catalans de l'òrgan al costat de María Serrano, Vicenç Navarro i el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, que forma part d'aquest consell com a líder català.

La seva intenció és teixir una "aliança entre els quatre per ser la veu de Catalunya" en el Consell estatal i per traslladar a Catalunya el que succeeix en aquest òrgan.

"És important que hi hagi veus dels territoris en el Consell Ciutadà Estatal, perquè no es pot tenir una visió exclusivament madrilenya de les coses", ha dit i ha recordat que Podemos defensa la plurinacionalitat dins i fora del partit.

Albiach es considera veu autoritzada per a això, malgrat no estar en la direcció de Podem: "No és una qüestió de cúpules. Segueixo sent militant de Podem i diputada en el Parlament de Catalunya, no crec que calgui ser membre de la direcció per defensar la veu de Catalunya".