El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha advertit que l'empresonament del vicepresident del Govern podria estendre's a representants polítics no independentistes: "Avui és Oriol Junqueras. Demà poden ser Ada Colau i Pablo Iglesias".

En una entrevista d'Europa Press, ha exposat la necessitat que el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, no es posi límits per parlar amb els independentistes, perquè considera que l'actuació del govern central a Catalunya va contra tots els demòcrates.

Fachin avisa que cal buscar una estratègia per fer "un front comú" a Catalunya amb vista a les eleccions del 21 de desembre, que considera que és el que demanen el 80% de catalans i els demòcrates de la resta de l'Estat.

"Hi ha gent a la presó. Parlen de denúncies per il·legalitzar partits. De veritat algun demòcrata, algun d'aquests ciutadans que formen el 80%, pensa que frenaran detenint Junqueras o la CUP? Algú creu que això va contra els independentistes? Qui pensa que la pròxima detinguda no pot ser Ada Colau? Qui pensa que el pròxim detingut no pot ser Pablo Iglesias?", i ha demanat de ser conscients del problema que afecta tot Espanya.

El líder de Podem també ha fet una crida a l'esquerra espanyola a ser conscient que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i les detencions van contra la democràcia: "Per això nosaltres hem denunciat que Pablo Iglesias tracés una línia dient que amb els independentistes no es podia parlar. Això és un error històric".

Fachin ha tingut reunions amb partits com ERC i la CUP i amb actors socials i sindicals per provar de donar una resposta unitària contra l'actuació del govern espanyol, una cosa a què Iglesias era reticent, però considera que des del carrer s'està exigint aquesta estratègia col·lectiva i, malgrat que encara no n'hi ha cap de dissenyada, argumenta: "Sempre es veu amb claredat una llista".

Els constitucionalistes, junts

En aquest sentit, veu clara una estratègia comuna dels constitucionalistes que comparteixen "valors fonamentals i molt importants, i no tindria sentit que es presentin separat", ha dit en al·lusió a Cs, PSC i PP.

Creu que els socialistes s'han convertit en "una pota de Mariano Rajoy, i decididament" s'haurien de plantejar presentar-se en bloc amb els altres dos partits que han donat suport al 155.

"Iceta, Albiol i Arrimadas haurien de pensar seriosament a presentar-se en la mateixa llista", i ha recordat que el primer secretari del PSC es va fer una foto -a l'última manifestació convocada per SCC- amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el qual acusa de ser qui va ordenar les càrregues policials l'1 d'octubre.