La número dos del PSC i alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Núria Marín, ha advertit avui que els ajuntaments governats per socialistes a Catalunya "no col·laboraran" en cap cas en un eventual referèndum il·legal i que en tot moment "compliran i faran complir la llei".

En una entrevista amb Efe, l'adjunta a la primera secretaria del PSC ha analitzat la situació política catalana, marcada per la intenció del Govern de Carles Puigdemont en la Generalitat de convocar el setembre vinent un referèndum independentista, sigui pactat o no amb l'Executiu central.

Davant la "complicació" que en aquests moments es porti a terme un referèndum "legal i vàlid", ja que "no es donen les circumstàncies perquè sigui possible, com a mínim, a curt termini", Marín ha avançat que els ajuntaments governats pel PSC no ajudaran a organitzar un referèndum il·legal, en cas que s'acabi celebrant.

"Si el referèndum no és legal, el fet més probable és que no se celebri. Però si se celebra, com sempre hem fet, no només anem a complir la llei, sinó a fer-la complir. I no comptaran amb la col·laboració institucional (del PSC) en quelcom que ni és legal, ni està acordat, ni aporta absolutament res al present i futur de Catalunya", ha subratllat.

El PSC, ha explicat, "col·laborarà sempre en tot el que són eleccions democràtiques, com no pot ser d'una altra manera", però no ho farà "en una consulta que no serveixi absolutament per a res", com ja no va col·laborar, ha recordat, en la consulta del 9N del 2014.

Falta d'intel·ligència política

I és que, com alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, Marín té "molt clar" que té una "responsabilitat" i ha de "complir i fer complir la llei". "I quan una llei no agrada -ha afegit-, cal fer propostes de canvi per reformar-la. És part de la democràcia, mantenir un marc legal que pot evolucionar".

En aquest sentit, ha reivindicat la proposta del PSC de reforma constitucional en clau federal com "l'única fórmula de solució" al conflicte territorial, mitjançant un canvi en la Carta Magna que "permeti encaixar la realitat de manera que tots se sentin còmodes" i en el que Catalunya "tingui el paper que li correspon".

En contrast, ha lamentat la "falta d'intel·ligència política" de Govern i Generalitat per resoldre el problema fins al moment, però ha augurat que "possiblement el punt i a part vindrà de la mà d'unes noves eleccions", que ha situat a final d'any.

Cinc anys improductius de procés

"Després de cinc anys improductius de procés independentista", ha dit, "estem en un final d'etapa, que s'expressarà a través d'unes eleccions que permetran que, per fi, en aquest país comencem abordar els problemes que de veritat tenen els ciutadans".

Malgrat les crides des dels partits independentistes perquè el PSC se sumi al Pacte Nacional pel Referèndum i a la defensa del dret a decidir, Marín ha estat contundent: "Per moltes invitacions que podem tenir de qualsevol formació política, la nostra posició és clara" a favor de la reforma federal.

Fins i tot la número dos del PSC ha opinat que el que "seria desitjable" és que totes les formacions polítiques poguessin sumar-se a una proposta de reforma constitucional que els socialistes volen fer "extensiva" a totes les forces, també a l'independentisme. "Crec que sí (hauria de sumar-se)", ha suggerit.

Només portarà frustració

"Jo respecto que hi hagi formacions que defensin la independència, però aquests moments no es donen les condicions perquè arribi de forma raonable, tranquil·la i serena, i hem de trobar una solució al problema que tenim", ha dit Marín, per a qui "no té sentit que Catalunya estigui paralitzada parlant exclusivament" d'un procés sobiranista que "només portarà a una frustració".

Sobre si, davant d'aquesta perspectiva d'eleccions, seria favorable a explorar pactes amb altres forces d'esquerra, com els 'comuns', per conformar un govern alternatiu a l'independentisme, Marín ha reconegut que "les aliances postelectorals amb partits d'esquerra són molt raonables i lògiques".

"Si em pregunten si tenim algun problema apriorísticament per poder pactar amb formacions d'esquerra, la resposta és no. Però farem el que sigui millor per complir el nostre compromís electoral i buscarem les aliances que calguin per fer polítiques que interessen als ciutadans", ha sentenciat.