200 ajuntaments de Catalunya, integrats en l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), han obert avui les seves portes. Entre aquests hi ha localitats tan importants, ordenades per nombre d'habitants, com Badalona, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Argentona. A més a més, en un centenar de municipis més, regidors que estan a l'oposició han anat a la feina (segons les darreres notícies, tan sols a Mataró se'ls ha prohibit accedir a les instal·lacions). Són més dels que van treballar el 12 d'octubre, malgrat que la Delegació del Govern aquell dia va iniciar accions legals contra els càrrecs electes de Badalona per haver obert l'Ajuntament. Enric Millo, el nou delegat del Govern, ja havia anunciat que no actuaria contra els regidors que anessin a treballar si no era que obligaven els funcionaris a fer-ho (i això no ha estat el cas).

Diverses opcions

En molts ajuntaments els càrrecs electes han treballat de portes endins, sense atendre al públic (és el que ha fet l'equip de govern de Badalona, dirigit per la seva alcaldessa Dolors Sabaté). En d'altres s'han dedicat a atendre queixes dels veïns i oferir informacions, sense realitzar tràmits perquè els funcionaris no hi han anat a treballar, perquè no s'ha volgut que s'arrisquessin a ser sancionats. A Celrà, un municipi on governa la CUP, l'equip consistorial, que ha treballat avui, ha aprofitat la jornada per canviar el nom de la plaça de la Constitució per plaça Maria Mercè Marçal, en un acte al que ha assistit Carme Forcadell.

Els partits

Entre els regidors que han anat a treballar hi ha membres de Convergència i Unió, Esquerra Republicana, la CUP, Demòcrates de Catalunya i les diferents marques de Catalunya Sí Que Es Pot. La CUP ha demanat als seus càrrecs electes a anar a treballar per convertir el 6 de desembre en "el dia d'inici del procés constituent" i ha assegurat que són 386 els que han anat a treballar. ERC no ha donat consignes als seus regidors i alcaldes, però els ha animat a seguir les consignes de l'AMI. Marta Pascal, del PDECAT, ja va anunciar que els càrrecs de la seva formació anirien a treballar perquè no tenen res a celebrar. Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, ha anunciat que els 21 consistoris que governa la seva formació atenen als ciutadans i ofereixen llibertat als funcionaris per treballar o no. A Barcelona els treballadors municipals no han treballat, però el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, sí ho ha fet.

El manifest de l'AMI

Als ajuntaments membres de l'AMI durant la jornada de treball s'ha procedit a llegir un manifest. En aquest text s'afirma que no es senten còmodes celebrant "Un text constitucional que s’utilitza políticament en contra de Catalunya, una i altra vegada". L'AMI protesta pel bloqueig de lleis del Parlament de Catalunya pel Tribunal Constitucional (especialment les que intenten resoldre l'emergència social); manifesta el seu disgust per la persecució judicial de càrrecs electes; expressa la seva nul·la confiança en la reforma constitucional i es reafirma en la seva voluntat d'impulsar un procés constituent.

#Resacelebrar, a les xarxes

Molts alcaldes, regidors i ciutadans han volgut constància a les xarxes de què avui han anat a treballar, amb les etiquetes #6Djotreballo, #treballemxcat o #resacelebrar. Hi havia missatges de Mollet, de Gurb, de Vilanova de l'Aguda, de Riudebitlles, de Vilafranca, de Deltebre, de la Torre de Claramunt...

També la conselleria de Territori i Sostenibilitat ha decidit treballar avui. Aquest matí s'ha reunit el consell de direcció del departament i el conseller, Josep Rull, ho ha explicat a través de twitter.

Fotografia de portada: Concentració de suport a l'obertura de l'Ajuntament de Corbera. Foto: @ANCCorbera.