L'Editorial Templando ha anunciat la denegació per part de l'Ajuntament de Barcelona de l'Espai Bota, al centre cultural Fabra i Coats, on s'havia de presentar aquest dissabte el llibre Stalin insólito, de Ricardo E. Rodríguez. L'obra glorifica la figura del brutal dictador soviètic i s'havia de presentar en el marc de la 1ª Feria del Libro Marxista, organitzada per l'entitat Universidad Obrera.

Des del seu compte de Twitter, l'editorial ha atribuït la decisió a l'alcaldessa Ada Colau i la CUP. I ha anunciat que trasllada l'acte a un nou espai, el casal El Noi Baliarda del carrer Batlle, número 57, al mateix districte de Sant Andreu, assegurant que "no cedim a pressions". 

Un dels capítols de Stalin insólito es refereix al Gulag, el sinistre complex de camps de deportació distribuïts per la gèlida geografia siberiana on van morir milions de persones, com "les faules del loquaç A. Solzhenitsyn", el premi Nobel de Literatura que va revelar-ne l'existència després d'haver-hi estat internat entre 1945 i 1956.

Crítiques del PDeCAT

El grup municipal Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona (PDeCAT) ha criticat la cessió de l'espai municipal per a l'acte. La regidora Francina Vila ha preguntat al govern municipal qui ha estat el responsable de la cessió de l'espai municipal, si ha tingut algun cost per a les arques públiques, si l'ajuntament sabia que es reivindicaria la figura de Iósif Stalin i què pensa fer per evitar que fets d'aquestes naturaleses tornin a passar.

La regidora Francina Vila, que ha recordat que Stalin ha estat un dels dictadors més sanguinaris del segle XX, ha assenyalat que l'Ajuntament de Barcelona "ha de defensar sempre els drets humans i reivindicar i protegir la memòria de les persones que han patit repressió dels poders despòtics"

Resposta d'Universidad Obrera

Universidad Obrera, l'entitat organitzadora de la 1ª Feria del Libro Marxista, ha atribuït a la "dreta periodística", entre la qual cita aquest diari o la periodista Pilar Rahola, la responsabilitat de l'anul·lació de l'acte de glorificació del dictador soviètic a l'espai municipal: "El paper de 'mamporreros' de l'anticomunisme ha estat realitzat per aquests subjectes a meravella". "La infame Pilar Rahola no ha trigat a fer al·lusions que Stalin i Hitler són el mateix, la fantasia burgesa que els comunistes i els nazis som el mateix", afegeixen.