En Martí Graells encara se'n fa creus. Aquest dimarts al matí quan sortia del festival Ultra Europa, que aquests dies té lloc a Cròacia, va ser agredit per dur una estelada. Els fets van passar cap a les sis de la matinada, quan el jove sortia del concert amb un grup d'amigues croates. Va ser aleshores quan un noi amb una bandera espanyola se li va acostar i li va etzibar: "Català de merda, presumeixes de bandera?". Després va clavar-li un cop de puny al llavi i, en preguntar-li si l'agressió era per la bandera, el jove va tornar-lo a colpejar, aquest cop prop de la cella. 

"Com es pot tenir tant d'odi a un país i a una bandera", s'ha preguntat en Martí en declaracions a El Nacional. En aquest festival és tradició lluir la bandera del país de procedència i ell havia decidit portar una estelada. Ja a l'entrar al recinte del festival, a primera hora de la nit, va rebre diversos "comentaris inapropiats" de persones que duien "una bandera espanyola". "Ja m'ho esperava", reconeix. Ara bé, el que no s'esperava és que s'arribés a produir una agressió d'aquestes característiques, una acció que arriba a titllar de "racista". 

Assegura que en cap moment va "increpar ningú" i que va quedar en "xoc" després de l'agressió per la "impotència" que va sentir. De fet, encara ara reconeix estar-ho, i tenir el nas encara adolorit del cop rebut, tot i que agraeix el suport rebut a través de les xarxes socials on ha compartit la història per tal de denunciar-ho.

WhatsApp Image 2017 07 19 at 20.34.10

Actitud feixista

En Martí assegura que té una "accentuada personalitat social", es considera "tolerant" i una persona que es preocupa pels altres, pel seu "benestar i les seves condicions socials". Per aquest motiu, no entén l'actitud dels agressors, que eren "tot el contrari".

En aquest sentit, es pregunta "com els deuen haver educat?" i "què els deuen haver ensenyat per odiar la gent que és diferent d'ells o que ells creuen que no pensen com ells?". "Si mirem com el diccionari defineix aquest tipus de persones trobarem que els qualifica de 'feixistes'", ha afirmat, un extremisme que assegura que va en augment i es pregunta si això pot tenir a veure amb el fet que "Espanya és l'únic govern que no ha passat comptes amb el franquisme". 

"Ara ens trobem que eduquen els seus fills amb aquesta mentalitat de zero respecte per la diferència, tant a nivell religiós, com cultural o polític, i la negació sistemàtica de la diversitat", ha denunciat amb contundència després dels fets. 

"Encara hem de seguir lluitant pels nostres drets, perquè això no pot passar de nou a cap part del món. Tothom és lliure de tenir els seus ideals, diferents dels dels altres", ha expressat, després de recordar que el festival serveix "per conèixer altres persones d'arreu del món" i d'assegurar que no "entén" com l'agressor pot odiar d’aquesta manera a un país i la seva bandera.

Un cop passat el primer moment de "xoc" i indignació, en Martí i la seva família no ho volen deixar passar, i ja s'ha posat en contacte amb el Síndic de Greuges perquè faci arribar el cas al seu homòleg croat. Volen que en quedi constància i que fets així no es tornin a repetir.