L'anàlisi de l'agenda electrònica personal de l'extresorer de CDC Andreu Viloca ha revelat les "reunions sistemàtiques" que mantenia amb els empresaris que, suposadament, a canvi de les adjudicacions d'obres públiques donaven diners al partit camuflats com a donacions a la fundació afí Catdem, que ell mateix presidia.

Un escrit de la Fiscalia inclòs en el sumari, conclou que les donacions coincidien en el temps amb reunions entre els empresaris i Viloca, que feia "un especial i anòmal seguiment" de les adjudicacions i licitacions atorgades per entitats públiques governades per CDC a nivell local, provincial i autonòmic.

Viloca era el "mediador/aconseguidor polític", segons conclouen els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda en un escrit del 2015 en el qual demanaven les detencions que després es van practicar de, entre d'altres: Viloca; el llavors director de Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell; el també extresorer convergent Daniel Osácar i diversos empresaris.

En el registre del despatx de Viloca, a la seu de CDC, es va intervenir també una targeta de visita de l'empresa Pisan amb el següent text: "Bon dia, Andreu. Et faig arribar els concursos als que ens hem presentat i no hem tingut sort i en els que aspirem a tenir més. Cal quedar aviat".

nota viloca europa press

La Fiscalia afirma que aquesta anotació és un requeriment d'un empleat d'aquesta empresa "perquè intervingui en licitacions públiques a favor de l'empresa".

La trituradora de documents

També es van confiscar al despatx una sèrie de documents que Viloca havia destruït en una trituradora de paper -11 dels quals van poder ser reconstruïts pel Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil- i la Fiscalia creu que el llavors tresorer va intentar ocultar i/o destruir la seva agenda electrònica més enllà de l'any 2011.

La Guàrdia Civil va intervenir bàsicament anuncis de licitacions i adjudicacions; la identificació d'empreses a les quals s'havien adjudicat les anteriors licitacions i les anotacions de les reunions entre Viloca i empresaris vinculats a aquestes empreses.

A tall d'exemple, després d'adjudicar-se a l'empresa Urbaser un servei de recollida d'escombraries a Olot (Garrotxa), Viloca i Jordi Duran (vinculat a aquesta firma), es van reunir el 8 de setembre de setembre de 2011 i "l'endemà" la fundació ACS (de la qual forma parteix Urbaser) va donar a Catdem 60.000 euros.

Els fiscals consideren que en aquesta presumpta trama, coneguda com a cas 3% que investiga el Jutjat d'Instrucció 1 d'El Vendrell (Baix Penedès), es podrien haver comès els presumptes delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partit polític i falsedat documental, entre altres.

Un contratista implica Mas, segons 'El Mundo'

Un dels principals donants de CiU, explica El Mundo, hauria assenyalat l'expresident de la Generalitat Artus Mas davant del jutge i la Fiscalia Anticorrució pel cas del 3%.

En paraules de l'empresari, la identitat del qual no s'ha desvetllat, hauria mantingut una reunió amb Mas i l'exconseller Germà Gordó a la seu del partit. A la trobada, segueix el diari, l'expresident s'hauria limitat a dir al contratista que "has de fer el que aquest et digui", referint-se a Gordó, i l'empresari assegura que es referia a les donacions a canvi de contractacions públiques.

L'empresari també hauria explicat que aquell va ser l'únic cop a reunir-se amb Mas, i que després tornaria a veure Gordó en un acte a Tarragona, on es va sentir "extorsionat" perquè l'exconseller el va acusar de "no estar-lo obeint".