"El que li falta [a Artur Mas] és un afusellament, llavors seria genial". Dir aquestes paraules no és delicte segons l'Audiència de Madrid, que ahir va desestimar el recurs que va presentar la Generalitat després que l'exportaveu del govern de José María Aznar, Miguel Ángel Rodríguez, deixés anar aquesta frase el 2014 a Antena 3 i afegís que "ell el que vol és això perquè el ridícul que ha fet ja és molt difícil de superar".

Per l'Audiència provincial, aquestes expressions "no poden ser tretes de context" i, per tant, "no poden ser considerades constitutives d'un delicte d'amenaces". El seu argument és que com a Espanya no existeix la pena de mort, "no suposa una amenaça de mort".

En aquell mateix programa, també va posar sobre la taula que "qualsevol polític en aquestes circumstàncies se n'aniria a casa seva, no es pot estar més temps ocupant un lloc de responsabilitat perquè ha fet un ridícul absolut, però ell és allà a veure si algú del govern s'equivoca o li envia la Guàrdia Civil".

Sense odi

Però la cosa no acaba aquí. L'Audiència de Madrid també considera que aquestes declaracions no constitueixen un delicte d'incitació a l'odi o a la violència perquè "no deixen de ser una opinió política sense més abast que el  debat i la presa de posició de qui les pronuncia". 

La interlocutòria també assegura que aquestes paraules "no tenien caràcter injuriós" perquè, en el terreny penal, "no menyspreen l'honor, la imatge o la dignitat" de l'expresident de la Generalitat, que, en aquell moment, encara estava al capdavant del Govern.