L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat que el seu “ideal” és que Catalunya es convertís en una república confederada amb una República espanyola o ibèrica. En una entrevista a Rac1, Colau ha comentat que per fer un debat a fons sobre el model territorial, caldria escoltar les “raons de tothom” i amb “tots els arguments”. “Sóc una de les persones disposades a deixar-se influenciar amb arguments i propostes en positiu per acabar de decidir en una proposta federal, confederal o independentista”, ha assenyalat.

L’alcaldessa, que s’ha definit com a “sobiranista”, s’ha mostrat partidària que Catalunya pugui “autoconsultar-se per decidir el seu futur” i més, ha afegit, tenint en compte les mobilitzacions “massives, pacífiques i cíviques dels darrers anys”. Per l’alcaldessa, el model autonòmic està “esgotat” i en aquesta fase, ha dit, cal “reformular la relació entre Catalunya i l’Estat”.

Un RUI pot ser un 9-N

Sobre la possibilitat de celebrar un RUI, Colau ha advertit del risc que es converteixi en un altre 9-N i que només votin partidaris de la independència davant un referèndum que no tingui un reconeixement a l’Estat i a l’estranger, a més d’un descens de la participació. “La gent està cansada i vol propostes que tinguin efectes concrets”, ha dit Colau, que també ha avisat de la necessitat de fer la política “del dia a dia”.

Participació en la diada

Colau ha reiterat que aquest any assistirà a la manifestació de la Diada, com ha fet en els “darrers anys”. En el cas de l’any passat, ha explicat que va optar per no anar-hi en sentir-se “incòmode” després que els impulsors de la mobilització la vinculessin a una opció política pocs dies abans de les eleccions del 27-S. Per l’alcaldessa, hi ha més motius “per ser-hi que per no ser-hi” i ha citat, entre d’altres, el “bloqueig absolut” amb l’Estat, d’un govern del PP “autoritari” i la judicialització de la política.

Més alcaldessa que presidenta

Sobre el seu futur polític, Colau ha assegurat aquest dilluns que se sent “més a prop” de repetir candidatura a l’alcaldia de la capital catalana abans que optar a ser presidenta de la Generalitat. L'alcaldessa ha explicat que per materialitzar els projectes a llarg termini a la ciutat es necessiten dos mandats perquè els canvis “comencin a tenir efecte”. “La idea és presentar-se a una reelecció”, ha apuntat Colau, sempre i quan Barcelona En Comú cregui que pot repetir com a candidata, segons ha precisat.