L'acte en suport al referèndum per l'autodeterminació de Catalunya organitzat per Madrilenys pel Dret a Decidir se celebrarà finalment aquest diumenge al Teatre del Barri, al carrer Zurita del barri madrileny de Lavapiés.

Tal com van assegurar els organitzadors, després de la suspensió cautelar de l'acte pel jutge José Yusty Barreche i la consegüent impossibilitat de celebrar-ho a la Nau de Vedelles de l'Escorxador, han trobat un nou espai, aquesta vegada de titularitat privada. Es manté l'hora, a les 12 hores, i el dia, aquest diumenge.

El jutge ha ratificat aquest divendres la suspensió i ha recordat que és "públic i notori" que des de fa anys el Dret a decidir és un "lema o expressió que s'ha repetit innombrables vegades pels moviments i grups secessionistes que propugnen un referèndum no autoritzat per a l'1 d'octubre a Catalunya, amb la finalitat reiteradament proclamada d'aconseguir la separació de l'esmentada regió de la resta d'Espanya."

Segons el seu parer, "no es tracta per tant d'una qüestió política, encara que tingui efectes indubtables en tal àmbit, sinó d'utilització de béns municipals, que han de servir als interessos generals." A més, afegeix que la llibertat d'expressió es pot exercir en "multitud de llocs, com als cinemes, teatres o fins i tot als carrers i places públiques".

Acusen el jutge d'"excedir-se"

Segons va expressar en roda de premsa un dels responsables que va registrar la petició a l'Ajuntament, Pedro Casas, el recurs dels populars volia prohibir la cessió de l'espai municipal, mentre que l'auto de Yusty prohibeix l'acte. "El recurs del PP se cenyeix a que se suspengui un acte administratiu; es demana que es paralitzi la cessió del local, però el jutge va molt més enllà del que els mateixos demandants li demanaven", ha recriminat.

Per a Casas resulta "curiosíssim" que es resolgui un recurs contenciós-administratiu amb "aquesta rapidesa". "En un cas concret de llibertat d'expressió un jutge pren llibertat d'en menys de 24 hores fer un auto", va indicar, per afegir a continuació que es tracta d'una cosa "aberrant".

"Diu he de suspendre l'acte, no la cessió... això és passar límits, quan el jutge es pronuncia sobre una cosa que no li han demanat; és passar-se set pobles", va retreure.