El Consell d'Estat ha responsabilitzat per primera vegada el Ministeri de Defensa de l'accident del Iak-42, registrat a Turquia el 26 de maig del 2003, i en el qual van morir 62 militars espanyols que tornaven d'una missió a l'Afganistan en un avió Iakovlev, segons publica avui El País.

El dictamen d'aquest òrgan assessor reconeix la responsabilitat patrimonial de l'Estat en la catàstrofe ocorreguda, que va provocar un llarg enfrontament en els tribunals de justícia entre els familiars de les víctimes i Defensa que es va dirimir en instàncies civils i penals. El dictamen es refereix a l'existència de "fets" anteriors al sinistre que haurien permès a l'Administració ponderar l'"especial risc" que es presentava en el transport contractat per al trasllat de les tropes.

Segons assenyala el document, "van poder ser advertides circumstàncies que haurien cridat a l'adopció, pels òrgans competents, de mesures que poguessin haver aclarit el risc que es corria". El dictamen admet, com ho va fer l'Audiència Nacional en arxivar definitivament el procediment penal obert contra sis comandaments militars per un delicte d'imprudència amb resultat de mort, que la causa de l'accident va ser l'esgotament i l'estrès dels pilots del Iak-42 i la seva falta de formació per afrontar situacions com la que van viure.

Tanmateix, davant la tesi que la responsabilitat del sinistre va ser exclusivament de l'empresa contractada per a la realització del vol, Namsa, el Consell d'Estat entén que el procediment exigia a l'Estat l'obligació de comprovar i inspeccionar l'activitat dels seus contractistes, i més en activitats de risc.

Polèmica

Les reaccions no s'han fet esperar. El PSOE ha exigit avui el "cessament fulminant" de l'ambaixador d'Espanya a Londres, Federico Trillo, ministre de Defensa en el moment de l'accident del Iac-42. També els socialistes demanen les compareixences urgents dels ministres de Defensa, María Dolores de Cospedal, i Afers Exteriors, Alfonso Dastis.

L'Associació de Familiars de Víctimes del Iakovlev 42 ha destacat el suport moral que suposa l'informe del Consell de l'Estat conegut avui, que culpa de l'accident aeri el Ministeri de Defensa, i s'ha preguntat qui demanarà ara perdó.

Tampoc les xarxes no han deixat passar la polèmica, i han recuperat declaracions antigues de Federico Trillo i del president Mariano Rajoy defensant que l'avió estava en bon estat i desmarcant-se de l'accident.