El Govern espanyol mantindrà el "reforç" del control econòmic i financer sobre els pressupostos de la Generalitat mentre es mantingui la "situació de risc" per a l'interès general de Catalunya. Per això, Hisenda espera rebre el primer certificat, del 17 al 23 de juliol, per al 28 de juliol, data límit també per enviar un llistat dels òrgans i entitats que conformen el sector públic català, així com els noms i màxims responsables dels mateixos. A més, el 9 d'agost s'haurà de remetre un certificat complementària sobre les despeses de l'1 de gener al 16 de juliol.

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández Moya, ha detallat avui als periodistes a Sevilla l'acord adoptat per la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics, que pretén "reforçar" el control econòmic i financer sobre el Pressupost català per fer complir la sentència del Tribunal Constitucional i "perquè ni un sol euro es destini a un referèndum il·legal".

El secretari d'Estat ha advertit que s'estudiarien les responsabilitats administratives o altres que es derivin del que el Govern pogués posar en coneixement de la Fiscalia.

Ha manifestat que el Govern ha tingut en compte l'"escalada" de declaracions dels dirigents públics catalans, en el que es considera un "clar desafiament" a l'Estat de dret.