Santornem-hi. Set mesos després, la campanya torna a començar, o millor dit, afegeix 15 dies de pròrroga -ara va de bo, i no hi haurà tercera part, va garantir el socialista Pedro Sánchez- als set mesos transcorreguts des de les eleccions del 20-D. A Catalunya, la cursa electoral del 26-J, que va arrencar ahir a les 00.00 hores amb l'antic ritual de l'enganxada o descobriment del primer cartell, té un líder clar: En Comú Podem, que, segons l'enquesta preelectoral del CIS, impulsaria el sorpasso de Podemos sobre un PSOE que no acaba de trobar el seu mínim històric. 

La confluència de la nova esquerra auspiciada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no només es consolidaria en la primera posició, sinó que ampliaria l'avantatge sobre la segona força, ERC, i fins i tot podria superar en escons el bloc independentista, format pels republicans i una CDC que per primera vegada concorre en solitari a unes eleccions amb les seves sigles per bandera i en plena mutació -la paraula de moda en les últimes hores a Catalunya- cap a una nova força política.

Sempre segons el CIS, els comuns, liderats per Xavier Domènech, pujarien de 12 a 14-15 escons i esdevindrien de fet l'única formació que milloraria resultats a Catalunya el 26-J. ERC, al capdavant de la qual repeteix el tàndem Rufián-Tardà, mantindria els 9 del 20-D o en baixaria un. CDC, de nou encapçalada per Francesc Homs, continuaria en quarta posició, però amb tendència a la baixa: de 8 a 6-7. La confluència colauista-podemista, que defensa un referèndum per reconnectar Catalunya a Espanya, estaria en condicions de superar el bloc independentista: 14-15 escons per 14-16 d'ERC i CDC.

La confusió sobre les estacions del full de ruta cap a l'Estat independent, una certa desmobilització popular (querelles internes de l'ANC), i els efectes sostinguts de la cupdependència -la inèdita devolució dels pressupostos del govern Puigdemont-Junqueras, gairebé aplaudida pel ministre Montoro sense cap rubor- difícilment poden sortir-los de franc als partidaris de la independència amb ordre i concert, és a dir, a CDC i a ERC. 

A l'altra banda de la trinxera electoral, els partits netament unionistes es mantenen estancats i, globalment, fins i tot podrien perdre un escó. El PSC aguantaria els 8 diputats del 20-D i la tercera posició tot i haver canviat de cap de cartell -Chacón per Batet-; Ciutadans continuaria sense ser profeta a la terra que els va veure néixer i repetiria 5 escons, i el PP, el partit de l'actual govern en funcions, i un elenc de pesos pesants encapçalats pels jorges, Fernández i Moragas, seria de nou el cuer a Catalunya i amb tendència a la baixa, de 5 a 4 diputats.

ECP: l'impuls català al sorpasso

En Comú Podem va aconseguir posicionar-se com a primera força catalana el 20-D, amb 927.940 vots (24,74%) que van suposar 12 diputats al Congrés, 9 per Barcelona, 1 a Tarragona, 1 a Lleida i 1 a Girona. La pretensió de l’equip de campanya, amb el lema de “Guanyem el canvi”, és millorar resultats “a tot arreu” el 26-J, i no només a l’àrea metropolitana on s’havien focalitzat prioritàriament anteriorment per combatre Ciutadans.

Els candidats, llevat de la circunscripció de Girona, s’han mantingut respecte al desembre. Domènech (BComú) repeteix com a número u per Barcelona, Jaume Moya (ICV) per Lleida, Fèlix Alonso (EUiA) per Tarragona i Marta Sibina lidera ara la llista gironina, com a conseqüència de la renúncia per motius personals de Dolors Terradas. El moviment de Sibina ha obligat Domènech a canviar de número dos. El lloc l'ocupa la independent i activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Lucía Martín, estretament vinculada a l’entorn d’Ada Colau.

Els comuns es presentaran com la garantia, ajudats de la idea de “sorpasso” al PSOE, perquè es produeixi un canvi a Espanya, que faci fora Mariano Rajoy i les seves polítiques “neoliberals” de la Moncloa. A més, pretenen erigir-se com el “vot útil” perquè es produeixi un referèndum “vinculant” a Catalunya que “desbloquegi” el procés sobiranista.

ERC: batalla amb ECP pel primer lloc

ERC s'ha proposat disputar la victòria a En Comú Podem. I per aconseguir-ho, confia en els mateixos caps de llista per a les quatre demarcacions. El tàndem Gabriel Rufián i Joan Tardà per Barcelona, Teresa Jordà per Girona, a Lleida Xavier Eritja i per Tarragona Jordi Salvador. És més, la candidatura del Senat està encapçalada de nou per l’ex-jutge, Santiago Vidal. El 20-D, els republicans van obtenir 9 diputats, quedant-se a només a tres escons dels comuns. Enquestes internes del partit, apunten que ERC es mouria el 26-J en una forquilla de 10-12 escons. Però, també són conscients que ECP està molt fort. Els republicans confien en rascar algun escó a Lleida i Girona, però més complicat ho veuen a l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’estratègia passa per evitar polèmiques, sobretot amb els seus socis de Govern, CDC, i per dotar el discurs independentista d'un matís més social, bàsicament per arribar a aquells ciutadans que més han patit els efectes de la crisi i no beuen de les aigües independentistes. A més, de remarcar que la idea de referèndum que defensa ECP és més aviat "un acte de fe" i que és "impossible". Per això, els republicans han triat el lema "L'únic canvi possible".

L’únic canvi, segons el seu parer, és el procés català cap a la República. I això és el que defensaran. Amb això, busquen en part captar també el vot cedit de la CUP. Rufián i Tardà es mouran per tot el territori, mentre que en paral·lel la resta faran actes de petit format per guanyar proximitat amb la gent. En total, uns 200 actes. En aquest sentit, al igual que pel 20-D, ERC explotarà la imatge del seu president, Oriol Junqueras, així com de la secretària general, Marta Rovira. De fet, l’ara vicepresident i conseller d’Economia participarà en un total de 9 actes.

CDC: per primer cop amb les seves sigles per revertir la caiguda

Convergència, en ple procés de debat sobre la seva reconversió en un nou partit, es presentarà per primer cop amb les seves sigles a les eleccions generals. No només abandonarà la marca Democràcia i Llibertat (DiL) amb què va concórrer el 20D, tampoc repetirà la coalició que va formar amb Demòcrates -la formació escindida d’Unió que lidera Antoni Castellà- i Reagrupament. Demòcrates van rebutjar el nom de Convergència i va proposar repetir la coalició amb la marca Junts per Catalunya. Però davant l’oposició de CDC han renunciat a participar en els comicis i demanen el vot per a qualsevol de les dues candidatures independentistes, tant Convergència com ERC.

Encapçala la llista Francesc Homs -ratificat aquest cop en primàries per militants i simpatitzants convergents-. La novetat més remarcable, a banda d’absències de noms vinculats a Demòcrates com Elena Rivera, és el fitxatge del periodista Miquel Calçada com a candidat al Senat.

Convergència, que amb les sigles de CiU va aconseguir quatre anys enrere liderar els resultats per primer cop a Catalunya en unes eleccions generals, ara pugna per frenar la caiguda. En 20D va veure com es volatilitzaven la meitat dels 16 diputats que havia aconseguit en coalició amb Unió el 2011. Ara, el CIS pronostica una nova baixada, fins a 6-7 escons.

La campanya de CDC es basarà en buscar una posició de centralitat, a partir de la denúncia dels “extremismes” que, segons l’argumentari convergent, encaren els atacs del PP contra el procés i el rebuig de la CUP als pressupostos. Convergència, amb el lema "Fets x Catalunya" preveu una intervenció intensa durant els actes d’aquests 15 dies d’Artur Mas i Carles Puigdemont. Per primer cop, la campanya s’ha engegat fora de Barcelona, a Girona, un dels territoris on centrarà més esforços.

PSC: cares noves per a una incerta remuntada

El PSC és l’únic partit català que no repeteix candidat. Després de la renúncia de Carme Chacón, Meritxell Batet ha passat de ser la número dos de Sánchez a Madrid a liderar les llistes a Catalunya. A banda d’aquest canvi de cara, el partit també voldria canviar els resultats. Després del seu moment estelar el 2008 amb 25 diputats, el vot socialista va anar disminuint fins que, als últims comicis, només van aconseguir 8 diputats.

Així doncs, al PSC se li ha girat feina per millorar els resultats del 20D o, com a mínim, mantenir-los. Les bosses d’electorat, majoritariament urbà, que tenen al punt de mira són: els votants de Podemos decebuts amb Pablo Iglesias, els orfes d’Unió que ha deixat de presentar-se, els sectors de CDC no independentistes i el vot-frontera amb Ciutadans. La campanya deixa enrere els grans mítings socialistes d’altres èpoques per centrar-se en diàlegs de petit format amb aires minimalistes.

C’s: pugna pel vot espanyolista del PSC i el decebut del PP

“Un president català per canviar Espanya”. Aquest és el lema de la campanya catalana de Ciutadans. El cap de llista per Barcelona, Joan Carles Girauta, espera millorar els resultats del 20-D que amb 489.500 vots i cinc diputats els van situar com la cinquena força més votada superant el PP.

De l’autocrítica arran dels resultats del 20-D, que esperaven que fossin millors, n’ha nascut una campanya específica a Catalunya. Faran més actes a territori però es concentraran sobretot a les capitals de província.

Pel que fa als objectius concrets, a banda de captar més vots, volen aconseguir representació a Girona on, en els anteriors comicis, els va anar de molt poc.

2.000 voluntaris col·laboraran a Catalunya amb el partit en els diferents actes d’una campanya que fuig dels actes de gran format i aposta per la proximitat i el carrer. Arrimadas tindrà més protagonisme que en la campanya del 20-D a Catalunya i acompanyarà Girauta a bona part dels actes. De moment, està previst que Albert Rivera participi en dos actes a Barcelona.

PP: duel amb Ciutadans

El PP busca guanyar el pols unionista amb C’s que els va superar per 65.000 vots a les eleccions del 20-D. La candidatura encapçalada pel ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va quedar en última posició amb 417.286 vots (11,2%) i cinc escons.

Lleida on es van quedar a 400 vots d’aconseguir un diputat que finalment es va endur el PSC. Es per això que els populars intensificaran la seva presència a Lleida amb un acte amb Mariano Rajoy. En general, però, el PP català centrarà la seva campanya especialment a l'àrea metropolitana i la primera corona barcelonina. En aquesta regió, el seu principal rival és Ciutadans que els va enfonsar el 20-D fins a la sisena posició.

Atesa la condició de ministre del candidat, Alícia Sánchez-Camacho substituirà Fernández Díaz en aquells actes on, per qüestions d’agenda de govern, el ministre no pugui assistir.  El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, visitarà Lleida el dia 19, mentre que també tindrà un altre acte a Barcelona el dia 21.

La campanya tindrà un pressupost de 250.000 euros, cent mil euros menys que en el 20D i sense cap partida pressupostària per a publicitat estàtica, per estalviar despeses. També s'evitaran els mítings massius i la campanya es basarà sobretot en actes sectorials, passejos pel carrer i actes de petit format en general.

 

Amb informació de: Josep Prat (ECP), Marta Alcolea (ERC), Maria Macià (PSC), Marta Lasalas (CDC), Ainhoa Sorrosal (C's i PP)