Les teories conspiratives i les elucubracions sobre caramboles electorals s'han disparat aquest segon dia de la campanya del 20D.

Albert Rivera ha denunciat que s'està preparat al carrer Génova i a Ferraz una operació per "salvar el soldat Pedro Sánchez", perquè els socialistes s'estan ensorrant i al PP li interessa mantenir el model basat en el bipartidisme. Rivera intenta espolsar-se la imatge que el redueix a crossa dels uns i dels altres i ha assegurat que no té cap intenció de pactar amb PP ni amb PSOE perquè el seu objectiu és guanyar-los a les urnes. El candidat ha presentat avui el seu primer vídeo de campanya, que ell protagonitza.

 

No ha convençut, però, a Pablo Iglesias. Pel podemita, l'autèntica operació és l’Operació Menina i té de protagonista Soraya Sáenz de Santamaría. L'estaria impulsant el PP i l'objectiu seria, segons Iglesias, situar l'actual vicepresidenta a la presidència del Govern espanyol amb el suport de Ciutadans. Així ho ha assegurat Iglesias a Màlaga abans de participar en un míting on ha parlat sobre corrupció on ha diagnosticat que "a Génova no queda incorrupte ni el braç de Santa Teresa”. Podemos va presentar ahir el seu primer espot de campanya també amb català, tarragoní, com a protagonista.

 

De la seva banda, el PP ha alertat contra una conxorxa dels "perdedors" per impedir fer Rajoy president. En aquest sentit, avisa que votar Ciutadans és un “vot d’alt risc” perquè suposa situar a la Moncloa “Zapatero 2”, és a dir, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. La idea no ha estat expressada per Rajoy, que s'ha passat el dia concentrat preparant l'entrevista a La Sexta, sinó per la diputada catalana Andrea Levy en un acte a Madrid.

Pedro Sánchez però sembla més preocupat per les enquestes que l’encongeixen per moments que no pas per conspiracions. El termòmetre més clar del nivell de preocupació a la caravana socialista és el fet que ja el segon dia de campanya, el seu candidat estigui apel·lant al vot útil que, segons ell, és “més útil que mai” el 20D.

Però pels amants de les càbales, queda damunt la taula la intervenció radiofònica sabatina de Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona en procés de retirada, que ha defensat l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol assegurant que “ha estat un referent per a Catalunya i també d’honestedat”. Sistach ha demanat que no es traspassi a Pujol la possible responsabilitat penal dels seus fills. “Una cosa és el pare i una altra són els fills. Això s’ha de tenir en compte. El pare té responsabilitats dels fills fins que són majors d’edat. Ha fet coses molt bones i potser ha fet altres no tan bones, però això ho ha de dir el jutge”, ha reblat.