El dia de la Hispanitat, el pròxim 12 d'octubre, no serà festiu a Badalona. Si més no, pel que fa als serveis de l'Ajuntament. Si l'any passat el consistori governat per Guanyem Badalona, ICV-EUiA i ERC ja van donar un pas en aquest sentit i els regidors van anar a treballar com un dia normal, enguany també ho faran els treballadors que ho vulguin, fet que permetrà obrir les oficines d'atenció al ciutadà. 

Els treballadors municipals que decideixin no obeir aquesta festivitat espanyola, podran compensar el dia festiu el 9 de desembre, fet que els permetrà fer el pont de la Immaculada sense gastar un dia de les seves vacances. Segons ha assegurat el consistori, a hores d'ara ja poden garantir uns serveis mínims del 50%. Tot i això, en ser festiu a l'Estat, els ciutadans només podran demanar informació o cita prèvia i no es podrà fer cap tràmit legal, com ara empadronar-se o tramitar una llicència urbanística. 

Contra els valors "franquistes i colonials

Per l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, la festa d'aquest dimecres representa valors "del colonialisme" i del "Dia de la Raça" franquista. En una entrevista a Onda Cero, l'alcaldessa ha rebutjat commemorar "la conquista de les Amèriques", un fet que considera un "genocidi".

Sabater ha assegurat també que està convençuda que "molta gent que se sent espanyola tampoc se sent còmoda amb els valors del 12 d'octubre", perquè tenen un "arrelament antidemocràtic". Per això, ha matisat que des del consistori "no volem situar el debat en una qüestió identitària, sinó en la reflexió de què representen les festes que celebrem".

L'oposició ho titlla de "brindis al sol"

La resta de partits del consistori s'han mostrat clarament en contra de la decisió del govern. Ciutadans ho titlla de "brindis al sol", el PSC ha parlat de "postureig", mentre que el PP acusa el govern municipal de tenir "una ocurrència més" al servei de la causa independentista. A més, els populars han assegurat que duran el cas davant la Inspecció de Treball perquè s'investiguin possibles irregularitats a nivell legal.

També ho ha criticat el líder del PP i exalcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, que ha titllat de provocació la decisió de l'alcaldessa. "Del que no hi ha arrelament és de que ella no sigui alcaldessa, Badalona és una ciutat que quan hi ha eleccions municipals arrasa el PP", ha criticat Albiol. L'exalcalde també ha lamentat que "els independentistes volen eliminar tots els símbols que són espanyols" i s'ha mostrat preocupat que "personatges com aquests governin amb els vots del PSC".

Llanos de Luna emprén accions legals

Per altra banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, ha decidit emprendre accions legals contra aquesta decisió de l'Ajuntament, i ha interposat un recurs judicial per demanar que es prohibeixi obrir les oficines municipals el pròxim 12 d'octubre. Amb això, Llanos de Luna vol que el jutge dictamini que cap delegació pública pot estar oberta aquest dia.

El regidor de l'ajuntament José Téllez ha contestat a la delegada amb una sèrie de tuits, on ha penjat el comunicat i ha acusat Llanos de Luna "d'utilitzar les administracions per fer política contra l'Ajuntament de Badalona".