Tal dia com avui de l'any 1875, fa 142 anys, Francesc Savalls i Massot i Arsenio Martínez Campos, comandants en cap dels exèrcits carlí i liberal, respectivament, a Catalunya, es reunien a l'Hostal de la Corda -als afores d'Olot (Garrotxa)- per a pactar la fi de les hostilitats al Principat en el context de la Tercera -i darrera- Guerra Carlina. Després de l'entrevista a l'Hostal de la Corda, l'exèrcit carlí català quedaria pràcticament desactivat i donaria els últims cops de cua en moviments tàctics que, més que no perseguir objectius militars, es justificaven per la retirada i el desmantellament. Poc després lliurava petits combats a Puigcerdà (Cerdanya) i a la Seu d'Urgell (Alt Urgell) amb la vista posada a la frontera hispanofrancesa.

La tercera carlinada era la reacció desesperada del món rural català a la definitiva postració del sector agrari davant els interessos de la indústria. A Catalunya, les carlinades havien tingut un component sociològic que anava molt més enllà de l'estricta motivació ideològica que va impulsar el moviment en altres indrets de l'Estat espanyol. Més enllà de la defensa d'un sistema i d'unes institucions tradicionals, eren la revolta del món agrari -que reunia tant propietaris com jornalers- contra el poder de la classe burgesa que, a través de la indústria, de la banca i de la política, exercia un domini implacable sobre la producció i els preus del camp i hi provocava crisis cícliques que comportaven la ruïna de les societats rurals.

Savalls era un exemple paradigmàtic d'aquell món rural encès. Nascut a la Pera (Baix Empordà) l'any 1817 en una família de propietaris rurals, era un veterà de guerra, excombatent en les dues anteriors carlinades, amb un reconegut prestigi en l'univers sociològic del carlisme català. Però la seva figura contenia llums i ombres. La seva carrera militar estava esquitxada de fets truculents que li van costar la pèrdua de confiança del pretendent. A Berga (Berguedà) va ordenar afusellar 60 voluntaris liberals que s'havien rendit a canvi de garantir-los la vida. I a Alpens (Osona) va saquejar el poble i es va apropiar del botí. Fets que desacreditarien, encara més, el moviment carlí català i que precipitarien la fi anticipada de la seva carrera: l'Hostal de la Corda.