València acata, però no comparteix la decisió de Ferraz de no anar al Senat en candidatures conjuntes amb Podemos; el PSC va per lliure; Borrell i Gabilondo es posen de perfil quan els parlen de “govern a l'ombra” i cada aparició pública de Susana Díaz és una dosi de record de la divisió interna dels socialistes. A menys de 40 dies de les noves eleccions, continua la festa dels socialistes. Lloguin cadira: Pedro Sánchez no guanya per a disgustos i el seu comitè electoral no afina amb l'estratègia, tret de dir que el 27-J no va d'esquerra o dreta ni de nou o vell, sinó de canvi o no canvi.

Creu que pot recuperar vot per l'esquerra de Podemos, però el seu candidat deixa anar que “pot prometre i promet” en un clar gest al centre; l'eix de la campanya passa per la confrontació amb Iglesias però els socialistes catalans governen amb Colau a l'Ajuntament de Barcelona; el dret a decidir és una línia vermella però Sánchez inclou al seu sanedrí una alcaldessa que defensa una consulta per a Catalunya...

I ara surt la portaveu socialista de l'Ajuntament de la capital espanyola i diu que vol entrar a l'executiu de Manuela Carmena. A El País, en portada i a dues columnes. Purificación Causapié: “El PSOE accepta pactes locals amb Podemos malgrat el seu pla electoral. La portaveu socialista a Madrid demanarà al partit donar suport a Carmena com el PSC ha fet a Barcelona”.

Si els socialistes catalans poden governar amb Colau no hi ha argument federal que pugui dissuadir el PSM de fer el mateix al consistori madrileny

És obvi. Si els socialistes catalans poden governar amb Colau no hi ha argument federal que pugui dissuadir el PSM de fer el mateix al consistori madrileny. Això de Madrid té, fins i tot, més lògica que això de Barcelona perquè Carmena no té carnet de cap partit, està per sobre de sigles polítiques i molt distanciada de Podemos i el PSOE ja hi dóna suport des de fora del govern.

Però a Ferraz no volen ni sentir parlar-ne. Diuen que l'assumpte no està sobre la taula, que Causapié no va tenir la perícia d'evitar la resposta que va fer, que cada ciutat té la seva dinàmica i que no és el moment d'abordar el tema. La portaveu municipal tampoc no pretenia que fos aquí i ara, sinó després del 5 de juliol, data en què se celebra el debat de la ciutat a la Real Casa de Correos.

Aleshores, el PSOE ja haurà hagut de decidir si menja carn o peix, si mira a dreta o a esquerra, si dóna suport al PP o suma amb Podemos. De moment, sabem que Sánchez manté el veto als populars; que Díaz fueteja Podemos com pot i que Jordi Sevilla ha dit que els socialistes no pactaran amb Iglesias sigui quin sigui el resultat del 26-J.

Doncs si són tan amables que ens aclareixin si el que ens espera és el Dia de la Marmota perquè amb Ciutadans ja sabem que no sumen i que amb 131 escons no n'hi ha prou per a una investidura. Tret que les matemàtiques ens les hagin canviat o que el partit de Rivera se surti de mare, la qual cosa no s'espera.