L'Ibex ha tornat a caure per l'escala de cargol de final d'any en què només els valors guanyadors de l'any mereixen una atenció especial. Wall Street, que ha abandonat el seu ambiciós projecte d'assolir els 20.000 punts, es mostra igualment selectiu. Matèries primeres són un dels sectors afortunats.

A Europa, la iniciativa de gravar amb aranzels les importacions xineses de carbó i acer han portat ArcelorMittal i Acerinox a pujades considerables, com s'ha vist avui. A Wall Street, Anglo American ha abandonat el projecte de tancar mines a Sud-àfrica.

El Brent ha assolit un màxim en cotitzar avui 56,48 dòlars seguint el patró de les preferències últimes dels inversors basada en l'expectativa que el creixement pot situar-se el 2017 en la banda ampla del 3-3,5% i cal començar l'any cavalcant sobre els millors. IAG, per contra, ha caigut en augmentar el preu del combustible.

Al revers de l'Ibex ha estat la banca, que tem per les seves posicions a l'Amèrica Llatina i no acaba de confiar en un final feliç a Itàlia.

Wall Street ha perdut l'impuls inicial, igual com l'euro, que ha descendit a 1,0993 dòlars.

Estem en hores terminals, com ha succeït amb la vida d'Hans Tietmeyer, l'últim president del Bundesbank i responsable de portar el marc a l'euro. Va ser un economista que sempre va defensar el rigor monetari com a condició indispensable per al creixement. Una autèntica figura europea.