Menteixen i ho saben. Ho pagaran a les urnes? De moment, les enquestes no auguren la penalització de l'engany. Deu ser per allò que va deixar escrit fa més de 300 anys Jonathan Swift a L'art de la mentida política que “igual que el més vil dels escriptors té els seus lectors, el més gran dels mentiders té els seus crèduls”. I la dreta espanyola sens dubte té els seus.

Mala estrena en tot cas la del PP en aquesta campanya. Arrenquen amb més enganys. Van dir que prohibien les estelades a la final de la Copa del Rei perquè incitaven a la violència i un jutge els va deixar la cara enrojolada. Ni il·legalitat ni profanació, més aviat un atac a la llibertat d'expressió i un nou intent de treure rèdit de la malentesa unitat d'Espanya.

Van dir que ja estava bé d'estretors i que ara tocava rebaixar impostos, i una carta de Rajoy a Juncker els ha deixat novament com a mentiders

Van dir que ja estava bé d'estretors i que ara tocava rebaixar impostos, i una carta de Mariano Rajoy a Jean-Claude Juncker els ha deixat novament com a mentiders. Hi haurà noves retallades a partir de la segona meitat d'any. Així ho ha deixat escrit el president del govern en funcions per evitar la multa que Brussel·les imposarà a Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit públic. Ho recorden? El PP va arribar a la Moncloa a cavall de la promesa de quadrar els comptes públics que havia deixat Zapatero. Un altre conte. La tisora tornarà més aviat que no pas tard.

Van dir que els papers de Bárcenas, les obres il·legals de la seva seu i els sobresous van ser un invent de la premsa i d'un presumpte delinqüent que es va enriquir a costa de les seves sigles, i allà ho tenen: proves cal·ligràfiques, testimonis de part i fins a cinc escrits d'altres tants jutges i dos fiscals donant per bona la caixa B dels populars. 

Sí, van robar. Massa furt durant massa temps. Ara han de pagar 1,2 milions d'euros de la fiança que un jutge ha imposat per cobrir possibles responsabilitats civils, però ells continuen negant l'evidència d'un espoli que haurem de pagar tots perquè els diners amb què es financen els partits també surten de les nostres butxaques. Ja ho ha dit Santamaría: “El risc d'impagament és nul”. I tant! 

Potser és necessari encara recordar-ho: política i mentida solen ser bons companys

Però ells segueixen amb la matraca que tot és fals, que l'existència de la caixa B no està acreditada, que cal esperar la sentència judicial, que han après dels errors i que en tot cas els repugna el que ha succeït.

Potser és necessari encara recordar-ho: política i mentida solen ser bons companys. Però mentir bé no és cosa que s'improvisi, sinó un art amb totes les seves regles. I aquest PP, que inventa guerres de banderes, promet abaixar impostos i nega amb barra que alguns dels seus hagin saquejat les arques públiques durant dècades, no n'ha après encara cap. És el que tenim, però segur que no és el que mereixem per als propers quatre anys.