Un any després, per fi els catalans hem conegut Marcela Topor.

Per si no ha vist el Fora de Sèrie d'avui, a TV3, Topor és la dona de Carles Puigdemont. I si no la coneixíem gaire fins ara és perquè durant aquest temps ha decidit no exercir de “la senyora de” sinó continuar fent la seva vida.

La cosa era que, tenint en compte que qui l'entrevistava era Pilar Rahola, hi havia dues preguntes prèvies que esperaven respostes: 1/ la personalitat abassegadorament mediàtica de Rahola s'emportaria Topor programa avall com una riera del Maresme en plena tempesta? i 2/ la trobada seria una segona part de la famosa trobada de la guitarra aquest estiu a Cadaqués?

No se'n vagi, de seguida arriben les respostes, però abans li explico una miqueta com ha anat la resta.

Rahola, que li diu Mars i no Marcela, ens ha dit que l'ha triat perquè és una gran desconeguda, perquè ha tingut una vida interessant a la Romania de Ceaucescu i perquè té opinió.

I Mars ens ha explicat que és desconeguda perquè és discreta i que, en tot cas, a Girona sí que la coneixen. I la primera aturada per xerrar ha estat a la que possiblement és la cruïlla més famosa de la ciutat, la del Palau Agullana amb les escales de Sant Martí. Justament, quan a Carles Puigdemont li demanen que triï el racó preferit de Girona, també tria aquest.

I allà Topor s'ha trobat amb la primera pregunta personal de la nit: En Carles és romàntic? Resposta: “sí, sí... depèn... és mesurat”.

Després hem sabut que el dia de la investidura no hi havia nervis perquè tot va ser molt ràpid, com ràpida ha estat la fugida de l’indret a causa de la pluja. I, a falta de paraigües, Rahola ha usat la seva jaqueta per aixoplugar totes dues.

Ja un cop dins del Cafè Le Bistrot, que està allà a tocar, més preguntes. I més respostes.

- Sacrifiques la teva professió i la teva vida per la carrera d'ell? Faig el mateix que feia abans i tirant endavant els mateixos projectes que ja tenia. La vida familiar continua com abans.

- Des que el Carles és president, tens por de que vagi a la presó? No tinc mai por. I no hi penso. Sóc positiva i optimista. Pensar en això no és bo.

- I les critiques, com les portes? Les ignoro.

- I el que diuen d'ell en segons quins mitjans anticatalans? No ho miro, perquè no m'aportaria res de bo. Això no ho considero periodisme i és molt trist. No tinc per què mirar-ho.

- A quina altra primera dama t'assembles? A cap. I no intento assemblar-me a ningú. (Repregunta) Però l'Helena (Rakosnik, dona d'Artur Mas) t'haurà donat algun consell, no? És molt maca i tenim molt bona relació, però no vull assemblar-me a ningú. (Vaja, que no, que jo sóc jo).

- Podria passar que en Carles sigui president durant més temps del que teníeu previst. Esteu preparats per assumir-ho? Hi ha molts escenaris possibles i les coses canvien molt ràpid d'un dia per l'altre. "Estem preparats per a tot i jo m'adaptaré a la decisió del Carles".

... i, de sobte, apareix per allà en Matthew Tree. Per què? Bé, Topor fa un programa en anglès a El Punt Avui TV i el Matthew és anglès. Han xerrat una estona sobre Catalunya i la Gran Bretanya... fins que Topor ha tret uns ous de gallina pintats a mà per unes monges ortodoxes de Bucovina, al nord de Romania, i que són típics de Setmana Santa (per cert, els ous estaven cuits).

Ha estat quan la convidada ha dit: “Em sento catalana, però intento mantenir la meva identitat” i ha explicat que parla romanès a les seves filles.

- Conservadora amb les tradicions i progressista amb les idees? M’agrada seguir les tradicions i tinc una mentalitat oberta.

Llavors la Rahola ha dit: “Jo també tinc un regal”. I en Matthew Tree ha dit que havia d'agafar el tren i ha fugit. I el regal no ha aparegut. Error de muntatge, però sí que ho ha fet una enquesta made in Rahola:

- Blanc o negre? Els dos.

- On heu passat una nit romàntica? A París.

- TV o Premsa Escrita? Tots dos, però potser ara la TV pel projecte que estem desenvolupant.

- A qui no entrevistaries mai? A tothom, sóc curiosa. Fins i tot a un enemic? I tant! Per què no?

I aquí ha estat quan la Rahola ha tret aquella part d'ella que es va fer famosa per anar trencant llits (amb l'inestimable ajut del seu marit) i li ha preguntat: “El sexe a l'hora d'anar a dormir, a qualsevol hora, en qualsevol racó, li posem alegria a la cosa?”. Topor ha fet un gest, una ganyota d'incomoditat, ha somrigut i ha deixat anar: “Evidentment (referint-se a posar-hi alegria). Es tracta de gaudir però, quina és la pregunta, exactament?”.

I Rahola hi ha tornat: “Hi ha un lloc o una hora per practicar-lo?”. I Topor s'ha escapolit amb un:” Com altres preguntes que m'has fet, et diria que depèn. Depèn del moment”.

Canvi total de registre i a la pregunta de “caganer o casteller?”, la resposta ha estat “casteller” perquè els admira pel seu esperit d'equip. La de “Catalunya o Romania?” l'ha resolt repetint el que ja havia dit abans sobre el tema, que li recordo que ha estat: “Em sento catalana, però intento mantenir la meva identitat”.

I en aquest moment han canviat les tornes. La periodista Topor ha transformat la cara i el posat i li ha fet ella un qüestionari a la convidada Rahola. “Ara em sento més còmoda, ara estic en el meu paper”, ha dit.

I la primera pregunta ha estat: “Al llit o a la taula?”. "Amb l'edat millor al llit, la taula es complica". La segona ha estat un paaaaaaammm!!! destacat: “Quanta estona pots estar callada sense dir res? Et costa callar?”... I ha aprofitat per comentar: “a mi m’agrada més escoltar” Repaaaaammmm!!! Com dient, oi? Tercera: "´Àngel Colom o Josep Cuní?". "Tots dos". Quarta: "Què no t’agrada de l'independentisme?". "La falta d'autocrítica". La cinquena tampoc no ha estat malament: “Un sopar especial, amb Mas o amb Puigdemont?”. Resposta: “En aquest moment li puc treure més punxa a Puigdemont, però m'estimo molt a Mas... Amb en Mas un sopar amb corbata i amb Puigdemont una paella". La sisena pregunta ha contestat la segona que jo em feia a l'inici d'aquesta peça: “Després de dinar, preferiries cantar amb els amics “Let it be” o Paraules d'Amor?””. Resposta: “amb els amics, cantar sempre i posats a triar, Paraules d'amor”. I l'última: “Llegir clàssics de la literatura o trencar un travesser del llit?”. Resposta: “Els travessers els trenca el meu marit (pobre Roberto, aquell home tranquil i bon jan, ja ha rebut), però el sexe està sobrevalorat”.

I aquí ha aparegut una paella i la Rahola ha aprofitat per contraatacar: “Tu ets molt prudent, però deus ser molt apassionada?”. Topor somriu, fa una pausa i, mirant fora de càmera, deixa anar un “Tu creus? Després t'ho explico”... i han començat a menjar-se l'arròs...

I quan pensaves que la cosa ja s'havia acabat, han anat al teatre municipal de Girona a parlar de teatre, perquè Topor va arribar a la ciutat formant part d'una companyia de teatre. I allà ens ha dit que va començar a fer teatre per superar la timidesa. I ha sortit el tema Ceaucescu, que Topor ha resumit dient que aquella era una època grisa i dura, que no va passar gana però molta gent sí, que no va sentir por però que se sentia vigilada, i ha explicat una cosa que serveix per entendre moltes coses d'aquella Romania i de la posterior: anar a missa era un senyal de protesta contra la dictadura.

Rahola ha aprofitat per preguntar-li si era creient i Topor ha fet novament la cara de “aquesta pregunta és massa personal” i, efectivament, ho ha verbalitzat: “aquesta qüestió és molt de la meva intimitat” i ho ha resolt amb una variant del depèn que ha anat sortint al llarg de l'entrevista.

He aprofitat la publicitat per mirar-me que passava a Twitter, el lloc perfecte per saber què pensa la gent sobre els programes de TV mentre s'emeten. I allà hi passaven dues coses: 1/ moltes crítiques a la Rahola pel to de l'entrevista, que consideraven frívola, i també per la tria del personatge i 2/ que #RaholaToporTV3 era la segona etiqueta del moment per darrera de #Gala14GH17. Després de llegir un missatge d'un col·lega on em deia que els catalans no volem reconèixer que ens agrada l’Hola, he tornat a la cosa per descobrir que el primer petó de la parella va ser a París, que Topor va aprendre primer català que castellà i que es va treure el nivell C en 9 mesos.

I quan penso, per segona vegada, que allò ja s'acaba, al teatre hi ha aparegut en Salvador Sunyer, l'home que més ha fet pel teatre a Girona durant els últims anys amb el Temporada Alta. I, seguidament, més aparicions, la de l'esperit de Xavier García Albiol, conciutadà de Rahola i conegut assot dels romanesos. Concretament dels gitanos romanesos que viuen a Badalona i a qui fa dues campanyes municipals va culpar de tots els mals. Expectació pel que ha de dir Topor sobre el tema: “Va ser trist. Totes les generalitzacions són dolentes. Una cosa puntual negativa no vol dir que totes les persones d'aquell país siguin iguals. Jo quan sento aquestes coses, les ignoro. Tot allò em va indignar molt”. I llavors sí que s'ha acabat l'entrevista-xerrada.

Conclusió i resposta a la primera pregunta del principi: la parella Puigdemont-Topor és una competició de discreció, prudència i serenor. I de tenir les coses clares. I Marcela Topor ha mantingut la línia vermella molt clara a una Rahola que ha intentat creuar-la diverses vegades sense èxit.