Tal dia com avui de l'any 1330, fa 687 anys, naixia a Woodstock –comtat d'Oxford– (Anglaterra) Eduard de Woodstock que seria conegut com “el Príncep Negre” pel color de la seva armadura. Fill del rei Eduard III d'Anglaterra, va ser instruït en l'ofici de la guerra. De ben jove va participar activament en les batalles més decisives de la guerra que enfrontava les corones de França i d'Anglaterra pel domini de la façana atlàntica francesa. El prestigi militar guanyat i la capacitat de govern que apuntava van animar el pare a nomenar-lo duc d'Aquitània –el quadrant sud-occidental de l'actual França– llavors un domini independent que formava part del patrimoni reial anglès.

Com a duc independent d'Aquitània va intervenir obertament en els conflictes interns de les corones de Castella i d'Aragó. Primer en la guerra civil que mantenien les dues branques Trastàmara pel tron de Toledo, i després donant aixopluc a Jaume IV de Mallorca-Rosselló –expulsat dels seus dominis pel seu cosí Pere III de Barcelona i IV d'Aragó, reunificador del patrimoni reial de l'avi comú Jaume I–. Aquest suport es va intensificar a mesura que Jaume de Mallorca recuperava suports interns a Mallorca i al Rosselló; i fins i tot al Principat, a l'Aragó i al País Valencià, entre les grans nissagues nobiliàries enemigues de les polítiques autoritàries del rei Pere III.

El Príncep Negre va tramar una operació militar que pretenia coronar Jaume de Mallorca com a rei reunificador i crear una aliança entre la Corona d'Aragó i Anglaterra, amb l'objectiu d'aïllar França. Finalment, però, Jaume –pressionat pels seus partidaris– es va llançar als braços de França i l'operació es va saldar amb un monumental fracàs. El Príncep Negre, també, amb anterioritat havia gestionat el matrimoni d'Elisabet de Mallorca –la germana i futura hereva de Jaume– amb Joan de Montferrat –d'una poderosa nissaga nobiliària piemontesa–. El net de Joan de Montferrat i d'Elisabet de Mallorca seria Jaume d'Urgell, candidat a rei en l'assemblea compromissària de Casp (1410).