Amb molt poques dates de diferència, el Cercle d'Economia i el BBVA han fet públics, el primer, la seva opinió sobre el rumb de la política catalana i, el segon, el seu informe semestral sobre la conjuntura econòmica. En el fons, ambdues entitats han volgut traslladar a l'opinió pública un missatge sobre la incidència del sobiranisme en l'evolució de l'economia, les repercussions després dels resultats del 27S i els riscos que pot suposar el debat independentista en el sempre temorós món dels diners.

I, certament, les conclusions no deixen de ser curioses i contradictòries. Les del Cercle d'Economia són de sobres conegudes, ja que la seva nota d'opinió de la setmana passada va ser profusament difosa. Sota el títol significatiu de "Corregir el rumb de la política catalana", l'associació d'empresaris afirma que la mera aprovació de la resolució del Parlament de Catalunya que pretenia iniciar el procés de desconnexió amb Espanya ja estava tenint efectes negatius en les decisions empresarials d'inversió, així com en la localització de seus corporatives a Catalunya. En síntesi, tot un avís per al president Mas, que històricament ha tingut en aquest fòrum empresarial una influència important, encara que en els últims temps ha anat bastant a la baixa.

Però val la pena també fer atenció a l'informe del BBVA donat a conèixer aquestes últimes hores. Què s'hi diu? Doncs que el procés independentista no ha provocat cap incidència significativa en la millora de l'economia catalana dels últims trimestres i que és molt difícil calcular com l'augment de la incertesa política la pot acabar afectant. Mentrestant, els càlculs de creixement de l'economia catalana es mantenen en el 3,3% per a aquest any i del 2,4% per al pròxim exercici. Respecte a la marxa d'algunes empreses, la seva posició és que més enllà dels noms que ja s'han fet públics no hi ha aquí una variable significativa a ressenyar.

És evident que qualsevol deslocalització d'una empresa és una mala notícia per al territori que l'ha estat acollint. I a Catalunya algunes companyies significatives han marxat en els últims temps –també algunes han vingut– i el procés polític no ha estat del tot aliè en les decisions preses per alguna d'aquestes companyies. Però elevar això a la categoria de pèrdua significativa de pes industrial no deixa de ser, ara com ara, una exageració. I un alarmisme innecessari.