La declaració de l'exconseller de Presidència Francesc Homs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la consulta participativa del 9-N aquest dilluns i la petició de l'expresident Artur Mas, de l'exvicepresidenta Joana Ortega i de l'exconsellera Irene Rigau sol·licitant que s'arxivi el cas ha tornat a posar en primera línia informativa la consulta participativa que es va celebrar a Catalunya. El Govern espanyol la va voler judicialitzar tant sí com no amb l'oposició unànime dels fiscals de Catalunya, i va comportar, a més, la dimissió del llavors fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. El fet que Homs anés a la seu del TSJC acompanyat per diferents actors polítics de l'entorn independentista no és més que una resposta a la pinya d'aquest espai polític davant d'una situació que té molt d'estratègia política del PP però les conseqüències penals de la qual són imprevisibles.

En primer lloc hi ha la citació d'Homs, que en una segona fase s'ha incorporat als membres del govern català investigats i que inicialment no figurava a la llista de la Fiscalia. El fet que el seu nom s'afegeixi als de Mas, Ortega i Rigau dóna peu gairebé sense esforç a una nova lectura política: Tracta la Fiscalia que una peça del cas o tot ell acabi al Tribunal Suprem? No hauria de ser així però atesos els antecedents sobre el cas tampoc no sembla exagerat descartar cap possibilitat.

Però més enllà de les disquisicions judicials hi ha un argument que hauria de ser de pes. Aquest cas no hauria d'haver entrat mai en la via judicial. Només la incapacitat política i la negativa del govern popular a acceptar que havia errat en el seu diagnòstic, primer amb el convenciment que la consulta no es duria a terme i, després, que seria un fracàs de participació, va acabar provocant una resposta irada i desmesurada. Ara bé: la justícia també ha retingut a presó durant més de sis anys Arnaldo Otegi. Una cosa que avui sona sens dubte com a inexplicable.

I una última reflexió. En aquest pacte que amb tant d'entusiasme defensen PSOE i C's, com queda el tema del 9 N? Perquè el PSOE inicialment no compartia que aquesta qüestió estigués als jutjats i Ciutadans, en canvi, n'era molt partidari. Però la política és mutant. Diuen.