No és el toro, símbol dels alcistes, la figura dominant a les borses, sinó l'ós, que mou les grapes cap avall. Els mercats s'han orientat a la baixa, tot i que el creixement de l'economia americana ha superat les expectatives en progressar un 3,5 per cent en el tercer trimestre (davant el 3,3% esperat) a causa d'un augment dels gestos dels consumidors i a un repunt de la inversió. Europa el segueix en la caiguda. Els futurs de Wall Street van cotitzar amb pèrdues en la preobertura, amb el S&P 500 retrocedint un 0,10% i el Dow Jones un 0,15. Unes notícies semiconegudes a Wall Street, com el creixement del PIB americà del 3,5% en el tercer trimestre, van tenir un impacte limitat en el conjunt dels mercats, com en l'Ibex, que ha retrocedit un 0,52%.

Les notícies procedents d'Itàlia segons les quals Monte dei Paschi no aconsegueix atreure inversors per a la seva capitalització han fet presagiar que el banc més vell del món serà intervingut avui o demà.

A l'Ibex hi va haver un tímid rebot d'alguns valors bancaris després de la clatellada d'ahir, però sense prou energia per dur l'índex a zona positiva. El retrocés del preu de les matèries va provocar igualment la correcció d'accions, com ArcelorMittal.

La mateixa tònica va persistir en Eurozona, on les borses es van replegar després assolir màxims anuals. Hi ha un cert mal d'alçada que sembla allunyar la possibilitat de gaudir d'un ral·li de finals d'any. A l'Eurostoxx la gran figura va ser l'empresa de biotecnologia Actelion en entrar en negociacions amb el gegant americà Johnson & Johnson, que deixa a fora Sanofi.

La gent de Wall Street va donar senyals de preferir anar a patinar a les pistes de gel de Rockefeller Center que no pas a la recerca dels 20.000 punts.

Aquí, més casolans, els índexs d'hipoteques sobre habitatges a Espanya va mostrar un avenç del 18% a l'octubre, donant proves de la reactivació del mercat immobiliari.