Tot sembla indicar que el proper 21 de desembre votarà més gent que mai en unes eleccions al Parlament (pot superar el 80%), cosa que permetrà tenir una radiografia exacta del que pensa la societat catalana amb tots els seus matisos, i no només en termes de favorables o contraris a la independència, sinó també en termes de l’eix dreta-esquerra.

Però que els analistes estimem que la participació se situarà entorn el 80%, i per tant, que hi ha realment interès a participar, no vol dir que tot el vot ja estigui decidit. De fet, quasi 1.600.000 persones diuen que votaran però realment encara dubten entre algun o alguns partits. I aquí hi ha la clau en l’error en les projeccions, determinar en funció dels seus dubtes i les seves preferències quin percentatge de cada segment acabarà fent allò que diu i en quina proporció acabarà beneficiant a cada partit.

A falta de molts dies de campanya, en els quals poden passar fets que alterin les dades d’avui, el bloc independentista mou entorn el 47% de les persones que es calcula que aniran a votar, i els partidaris del bloc clarament contrari es mouen entorn el 44%, i són els comuns qui tenen la clau per inclinar el relat en un costat o l’altre (entorn el 8% dels vots avui estimats).

On sí que les enquestes detecten canvis és intra blocs, és a dir, moviments entre ERC-JxCat-CUP i entre Cs-PSC-PP. I per això les estratègies de campanya amb els seus missatges intenten alterar els actuals equilibris de força.

Una dada que serà rellevant és com es comportaran els electors de Junts pel Sí de l’any 2015, en aquest moment lleugerament més inclinats a votar per ERC (34,8%) que per JxCat (30,7%), però els percentatges s’aproximen, i encara un 28,8% d’aquesta base electoral no ha decidit el sentit final de vot.

Un altre factor rellevant serà què fan finalment els electors d’Unió, que en termes de vot decidit tenen encara dubtes, els costa dir clarament en les enquestes que votaran al PSC —com els hi demana el seu antic partit—, però quan manifesten entre quins partits dubten, clarament el PSC és el partit més citat.

També cal seguir el transvasament de votants del PP a Cs, caldrà veure si es manté fins al darrer moment de campanya, o en algun moment es detecta algun retorn.

I finalment una dada bàsica, què faran els nous electors, aquelles persones que ja sigui per edat o perquè es varen abstenir voluntàriament no varen votar l’any 2015. En intenció directa de vot decidit hi guanya Cs amb un 10,4% seguit a molta distància d’ERC (4,9%), però aquí el nivell d’indecisos entre un, dos o fins i tot tres partits és realment alt, i aquests “indecisos” són els que acabaran definint el mapa electoral català per als propers anys.

 

Jordi Sauret, doctor en Sociologia, és el director-gerent de Feedback EIS