Avui exemple pràctic de com manipular una noticia davant dels nostres nassos i observar-ne els efectes. Mirem-nos aquesta informació que pot trobar-se a la pàgina de La Sexta:

Ara analitzem la notícia: 1/ acusen sense cap mena de dubte al senyor Torralba d'haver dit l'expressió que l'adjudiquen i 2/ acusen el senyor Torralba d'haver-se justificat posteriorment amb l'excusa de la ironia. 

Però hi ha un petit problema: La Sexta adjunta el vídeo on se suposa que el senyor Torralba diu el que diuen que diu. Si em fa el favor, miri-se'l a veure què...

 
Bé, doncs resulta que en aquest vídeo queda clarament demostrat que el senyor Alberto Torralba, regidor de Paiporta, no diu la frase amb la intenció que l'adjudiquen, sinó precisament amb la intenció contrària. I, efectivament, usa la ironia per demostrar els seus arguments i per criticar l'absurditat de l'argument contrari. 
I, veient el vídeo, queda clarament demostrat que és impossible que qualsevol persona amb una mínima capacitat d'assimilació de les coses entengui que el senyor Torralba està dient el que diuen que diu. En aquest cas ja no és forçar el titular per aconseguir clics, és que directament és una manipulació davant dels nostres ulls.
És que en cap cas pot ser veritat la noticia perquè el vídeo ho demostra. Ho estem veient amb els nostres ulls i ho estem sentint amb les nostres orelles. I amb uns temes com el de la violència de gènere i el maltractament animal, que encara fan més greu i delicada la qüestió.
Però va, suposem que aquesta peça la va fer algú amb problemes de comprensió, amb molta pressa i després d'un dinar a 42 graus a l'ombra on es va beure fins i tot l'aigua dels gerros. Ningú supervisa res? I quan emeten el vídeo, ningú s'adona de que el senyor Torralba no diu el que l'atribueixen? No? I quan comencen les crítiques, ningú veu el vídeo, s'adona de la realitat i rectifica? 
Però el pitjor de tot és que aquí tenim la possibilitat de veure i sentir la mentida, perquè la suposada noticia inclou la realitat. I ni així! Es manté la manipulació i ara resulta que hi ha un senyor acusat de defensar la violència contra les dones que ha de desmentir haver dit una frase que no ha dit i que és molt fàcil comprovar que no ha dit. IN-SU-PE-RA-BLE!!!

Els efectes

Bé, un cop ja hem vist que el titular és fals, observem-ne les conseqüències: 

A la Gaceta li diuen masclista i el PP en demana la dimissió (suposo que no deuen tenir ulls, ni orelles, ni cervell i, a més, no han vist el vídeo). I a OK diario (el mitjà d'Eduardo Inda, l'amic de Villarejo) i a VoxPopuli no en tenen prou amb la manipulació d'origen. Per aquests digitals no era suficient donar per bona una notícia que es desmentia simplement mirant-se el que va succeir realment, sinó que calia manipular encara més la manipulació posant entre cometes i com a textuals frases que ni van ser expressades en la versió falsa. Quàdruple mortal amb tirabuixó mirant a Móstoles.

Però, esclar, si una notícia inventada serveix per desacreditar el teu enemic polític, per què hauries de desaprofitar l'ocasió, oi? I, com que aquí mai no passa res...

Maneres d'interpretar la realitat

Les enquestes s'han convertit en una arma de destrucció massiva de la veritat. I potser les empreses serioses (que algunes n'hi ha) haurien de començar a queixar-se. De què? Bé, ells fan la seva feina i després els mitjans cuinen els resultats a gust i els hi fan dir el que no diuen. I després són les empreses les responsables...

Un bon exemple el trobem a El Confidencial. Pregunta: vostè suspendria l'autonomia catalana en cas de que celebrin el referèndum? Resposta dels espanyols: un 47,6% no i un 40% sí. Quin és el titular?

Si una noticia falsa et convé, converteix-la en vertadera

Un altre exemple de veritat tunejada. Quan tu vols caricaturitzar i ridiculitzar la llengua que parlen altres persones, tens dues opcions: o fas la sistemàtica i ja clàssica campanya en contra mentint sobre les escoles o la retolació dels comerços (poso per cas) o bé agafes una notícia d'una pàgina d'humor com El Mundo Today i la fas passar com a bona. Sobretot, però, sense avisar de que és una notícia inventada. Ah, i la poses a l'apertura i com a peça principal...

Però, quan passen les hores i la notícia va baixant pisos, per què mantenir que és de El Mundo Today i que algú pugui descobrir que és mentida, oi? Doncs res, tu treus la informació sobre l'origen, obvies que és una noticia inventada, i deixes el titular tal qual: 

I tema resolt, si del que es tractava era de deixar els militants d'Esquerra com uns imbècils...

La gent està fatal

Li proposo un joc. Llegeixi aquesta entrada a Facebook: 

Res que no haguem vist sovint. És algú que insulta els catalans i al president Puigdemont, com a la xarxa també hi ha insults als espanyols i al president Rajoy. Però la novetat està en qui és la persona que escriu els insults: 

Per tant, és una Mossa d'Esquadra amb grau de caporal donant suport a la gent de Convivència Cívica Catalana i que aprofita per dir-li al president de la Generalitat mort de gana, vividor, "capullo" i desitjant la seva mort. 

La gent es pensa que la xarxa és sorda i cega. I no. A la xarxa, al final tot se sap. Fins i tot que hi ha exàmens per accedir a segons quins cossos de seguretat que, veient segons quins resultats, són certament millorables. 

I dit tot això, només em queda desitjar-li una bona setmana mediàtica...