Ho publiquem avui. Efectivament, l'exposició aquella de Franco a cavall, oficialment anomenada "Franco, Victòria, República, impunitat i espai urbà", va costar 183.697 euros.

I això és una vergonya. Una immensa vergonya. Que per allò, l'Ajuntament de BCN pagués només 183.697€, és un escàndol. Per la repercussió i la participació ciutadana que va tenir, estem parlant d'un preu irrisori. I li diré més, hi ha coses que no tenen preu. I aquella n'és una.

D'una banda, per només 183.697€ es va aconseguir fer una publicitat del Born i de l'exposició que, si l'haguessin encarregat a una empresa especialitzada, hauria costat una milionada. Perquè, a veure, quan s'havia parlat tant d'una exposició? Des de quan la cultura havia estat un tema de debat a tots els mitjans? Mai!

I de l'altra, que per només 183.697€ es va engegar una campanya d'expressivitat artística mai vista. Situar l'estàtua del cabdill, tan invicte com escapçat, damunt d'un tatano va permetre a la ciutadania exterioritzar unes inquietuds performàntiques d'un altíssim nivell.

Tot va començar amb un senyor que, el mateix dia de la inauguració, va aparèixer amb mitja dotzena d'ous i va dedicar-se a fer-hi punteria, acreditant un encert de 4 sobre 6. Després vam tenir l'ocasió de veure diversos (i variats) canvis de color de l'estàtua gràcies a les diverses possibilitats que ofereix el pantone. Bé, i els pots de pintura que inclouen els diferents colors del pantone. Seguidament van arribar les banderes, bàsicament indepes i del moviment gai, que van servir de vestimenta a la figura en multitud de variants. I, a continuació, algú va tenir l'idea d'omplir la zona de blat de moro amb l'objectiu d'estimular l'arribada de coloms i amb ells les seves conegudes dejeccions.

Finalment, les quatre grans mostres d'expressió d'art popular. A saber: una nina inflable que va acabar compartint cavalcadura amb qui dóna nom a la famosa Fundación del seu mateix nom (i cognom), una porta de color verd, un cop de porc que va ser situat on hauria d'haver estat situada la testa dictatorial i #samataopaco, l'etiqueta que va petar-ho a Twitter el dia que l'estàtua va complir la lletra d'aquella melodia que diu: “segur que tomba, tomba, tomba...”

Fixi's, i tot això per només 183.697€. Impossible de superar. Sobretot perquè al desglossament de les diferents partides hi veiem que el cost de la seguretat va ser de 1.210€ i la de l'assegurança de 1.275€. Tenint en compte la seguretat que va acompanyar la protecció de l'estàtua, amb el ja conegut èxit, i el que va haver de cobrir l'assegurança, la ganga és IN-SU-PE-RA-BLE.

Espero delerós la pròxima exposició que permeti a la ciutadania exterioritzar tot allò que porta dins i que no troba el vehicle adequat on poder excretar-ho. I si el pressupost se'ns dispara una miqueta més, tampoc no passa res...