La coneguda com “Entrevista al President” ha fet aquest diumenge una doble mutació. Ha ampliat els protagonistes i s'ha convertit en “Entrevista al President i al Vicepresident” i l'ha feta el director de la televisió pública, Vicent Sanchis.

Aprofitant que fa una calor pròpia de l’estiu, han muntat el plató al Pati dels Tarongers, un lloc que sempre és agraït de veure.

Han començat molt puntuals. Exactament a les 10. Tots tres anaven amb camisa blanca i pel que fa a les corbates... bé, la de Puigdemont era d'un color interpretable. He demanat ajut a twitter i ha guanyat el color gris marengo amb 7 vots. L'han seguit el gris (així sol, sense res més) i el color “gos com fuig” amb 4 vots. La resta d'aportacions han estat: gris pedra, gris fum, gris argent, gris plom, gris plom metal·litzat, gris ala de mosca, gris perla fosca, gris clar, blau fosc, “color nyè”, “sóc daltònic” i “merda d'oca vella de forma frontal i blava elèctrica de vista lateral”. L’usuària @mvisapons m'ha passat el nom oficial al pantone: Bison Beige DEC750. Junqueras lluïa una corbata vermella i Vicent Sanchis una de blava amb ratlles diagonals granatoses i blanques.

El President ha estat tota l'estona amb les cames creuades, concretament l'esquerra sobre la dreta. El vicepresident ha estat amb les cames una miqueta obertes, però en actitud normal, no ‘manspreading’ (que és allò que fem els homes de posar-nos eixarrancats, sobretot als transports públics). Els peus els tenia creuats i recolzava els braços a les cames mentre mantenia les mans entrecreuades.

Hi havia interès en veure si aquest format provocaria interrupcions entre els dos entrevistats o allò del “ara parlo jo, no parles tu i al final no parlem cap dels dos” i ha succeït 4 cops que el vicepresident estava acabant una explicació, Puigdemont s'hi ha cavalcat, però sense arribar a poder considerar-se una interrupció. Ha estat a les 22.09, 22.15, 22.19 i 22.44, A les 22.45 Junqueras ha fet carambola interrompent Sanchis després de que aquest hagués interromput Puigdemont. Però amb elegància. A les 22.57, Junqueras ha “robat” la paraula a Puigdemont llençant-li un capot al president quan ha sortit el tema de la corrupció a Convergència.

A les 22.34, en Vicent Sanchis estava adreçant-se a Junqueras i s'ha sentit de fons dir a Puigdemont “deixi'm parlar dels Mossos”. Sanchis, que era a qui estàvem veient per pantalla en un pla frontal, ha seguit xerrant amb Junqueras sense immutar-se.  

A les 22.41, quan Sanchis ha preguntat què passaria si el “No” guanya el referèndum, a Junqueras, que estava punxat per pantalla, se li ha escapat un: “Hòstia!” i, somrient, s'ha girat cap a Puigdemont.

Altres moments han estat : 1/ a les 22.54 Sanchis ha dit que faria un parell de preguntes impertinents i Junqueras ha respost ràpid, en to distés: “encara més?”, 2/ a les 23.09 Puigdemont s'ha bufat el serrell i 3/ a partir de les 22.16 el vent ha anat movent lleugerament la bandera catalana que estava darrera dels entrevistats i que, per cert, només es veia quan enfocaven el President.  

Pel que fa a l'apartat de sorolls. Una presència, una semiabsència i una absència total. Comencem pel del mig. Hem vist diversos plans amb la font del Pati, però a diferència d'altres cops, no hem escoltat l'aigua. Millor. La gran absència, pel que fa al soroll, han estat les gavines. Desconec què ha succeït, si hi ha un escamot de Mossos espantant-les o què, però no n'hem escoltat ni una, cosa estranya perquè tradicionalment aquell era un lloc d'un insistent xivarri gavinaire. La gran presència ha estat la de les campanades.

Les 15 campanades de les 11 (les 11 pròpies de l'hora i els 4 quarts, com ha explicat Junqueras) han sonat amb el President parlant del PDeCAT. Una metàfora? I en cas afirmatiu, de quina metàfora es tracta? Per cert, proposo que la pròxima entrevista es faci a les 12 del migdia o a les 18 hores, quan sonen les campanades corresponents i a més un concert de carilló que només dura... 15 minuts!!! Cada dia!!! Dos cops!!!

La distribució logística a twitter ha estat que el compte @govern ha piulat les frases destacades del President i el compte @vicepresicat les de Junqueras.

Una cosa que m'ha fet patir és que el Pati dels Tarongers és com una mena de hub de portes, portetes i escales diverses. I cada cop que feien plans oberts pensava: a veure si ara passarà algun despistat per darrera... I no. Ni gavines, ni despistats.

Sobre la feina de Vicent Sanchis dir que ha interromput sovint sense ser impertinent, cosa que ha impedit frases llargues i ha donat ritme a la cosa. Ha repreguntat molt, matisant i afegint dades i elements.

L'entrevista ha acabat puntual, a les 23.11, complint l'horari previst i sense cap tall publicitari. Ara només falta que aquest dilluns surtin les audiències, que és el que marcarà si el format i el contingut han interessat o no a la gent. O sigui, a vostè i a mi...