Tot torna. I som allà mateix. Com amb el cas Ramón Sampedro. El recorda? Amenábar va convertir la seva història en “Mar adentro”, una pel·lícula on Javier Bardem era la cara del personatge.

Per cert, parlant de Ramón Sampedro, posi el seu nom a google i vagi a imatges. A totes les fotos està rient.

Ara el cas és el d'en José Antonio Arrabal. L'agost del 2015 van diagnosticar-li una esclerosi lateral amiotròfica (ELA). En aquest poc temps, la seva salut s'ha deteriorat fins a nivells que ell ha considerat insuportables. Tant, que diumenge passat va dur a terme la seva decisió: prendre uns medicaments comprats per internet (i per tant, sense cap garantia) i, en la soledat més absoluta, deixar de respirar. Va gravar el moment i va enviar-lo al diari El País, que l'ha penjat avui.

I torna el debat sobre el dret a morir dignament assistit per algú. Què diu ara mateix la llei? Doncs mirem-nos l'article 143 del Codi Penal:

  1. Qui indueixi al suïcidi d'altri serà castigat amb la pena de presó de 4 a 8 anys.
  2. S'imposarà la pena de presó de 2 a 5 anys a qui cooperi amb actes necessaris pel suïcidi d'una persona.
  3. Serà castigat amb la pena de presó de 6 a 10 anys si la cooperació arribés al punt d'executar la mort.
  4. Qui causés o cooperés activament amb actes necessaris i directes en la mort d'altri, per petició expressa, seriosa i inequívoca d'aquest, en el cas de que la víctima patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort, o que produís greus patiments permanents i difícils de suportar, serà castigat amb la pena inferior en un o dos graus a les assenyalades als punts 2 i 3 d'aquest article.

Per tant, i per resumir, si decideixes morir dignament abans de que una malaltia et tregui la condició de persona, la llei diu que has de fer-ho en total soledat. Bé a no ser que vulguis que la gent que t'estima, a més de perdre't, hagi de recordar-te des de la presó.

En José Antonio va decidir gravar-se per cridar l'atenció sobre la falta d'una llei de suïcidi assistit i eutanàsia. I per fer un reconeixement a la seva dona i als seus dos fills. Al vídeo ho diu: “no me'n vaig per covard, ni perquè estigui sol i pensi que em cuidaran malament. Al contrari. Tinc una dona i uns fills que sé que es desviurien per mi”.

Ara només falta que els legisladors s'hi posin. I d'una vegada. Perquè no es tracta només de poder mantenir la dignitat humana fins a l'últim moment de la teva vida sinó de poder compartir-la. Entre morir sol i poder fer-ho envoltat dels teus, la diferència és total. Sobretot quan som davant de l'acte d'amor més bèstia que pots fer quan algú a qui t'estimes ha pres la decisió i vol compartir-la amb tu.