Avui el Congreso de los Diputados ha celebrat un ple en el qual Mariano Rajoy havia d'explicar la seva relació amb el cas Gürtel i el finançament il·legal del PP. I el presidente ha pujat al faristol, ha tret una flauta de pan (també coneguda com a flabiol de set forats o bufacanyes) i ens ha interpretat “El cóndor pasa”.

Amb l'excusa que a la Cambra ja hi ha parlat de corrupció fins a 52 cops (Congrés dels Diputats, tenim un problema... bé, o 52), ha decidit que avui no tocava. Es veu que amb el número 53 hi té un mal record. I “Cóndor pasa” va, “Cóndor pasa” ve, ha parlat de terrorisme, del procés, dels GAL, de Veneçuela, de l'Iran... I ha aconseguit pujar al cotxe oficial de retorn a Moncloa sense haver pronunciat ni una sola vegada les paraules Gürtel ni Bárcenas. I això té molt de mèrit en un debat que anava de Gürtel i Bárcenas.

I així ha estat com hem assistit a una bonica classe d'eufemismes on els noms maleïts han estat substituïts per expressions com: “sobre la materia que nos ocupa”, “estas cuestiones” o “sobre estos mismos asuntos”. Però el pitjor de tot és que hem assistit a un menyspreu de les nostres capacitats.

Sí, perquè avui se'ns ha dit allò de “amb el panorama que tenim, miri que parlar de corrupció, i concretament d'aquest cas que és una cosa de fa molts anys...”. Escoltin, que podem caminar i mastegar xiclet a la vegada. Escoltin, que vivim en un règim de corrupció sistèmica. Econòmica i política. És Gürtel, són els EROS a Andalusia i és el 3%, sí, però també és l'Operació Catalunya. I també ho és intentar capitalitzar una manifestació contra el terrorisme i, quan veus que se t'han avançat i que els altres en són més, acusar-los de no respectar les víctimes. Escoltin, és que com ha dit en Joan Tardà durant el debat: "No som imbècils".

I, escoltin, que això del “I tu més” està molt bé per no donar explicacions, per sortir del pas i pel consum intern dels ultres propis, però que per al conjunt de la societat és terrible. Si cada cop que els ciutadans demanem explicacions, la resposta que rebem és veure com li passen la pilota de merda al contrari i el contrari la torna una miqueta més grossa encara, malament rai.

Però, un cop més, la culpa que això sigui així és nostra. Si després de Gürtel, Correa i Bárcenas, Rajoy continua governant, és culpa nostra. I això és aplicable a la resta de partits que tenen casos de corrupció i que continuen governant. Sí els corruptes mantenen el poder, per què haurien d'anar al Congrés dels Diputats a donar explicacions de res? Com va dir aquell: “¿pa qué, pa cagal·la?”. Doncs això.