Un dels debats bizantins en què als polítics més els agrada enredar-se versa sobre si els espanyols noten o no noten la recuperació que el govern espanyol proclama i les dades macroeconòmiques confirmen. Si escoltem Rajoy, Espanya ha sortit ja de la crisi (gràcies a ell, naturalment) i en la societat torna a regnar l'eufòria. Segons el discurs d'Irene Montero, durant la moció de censura, la situació que viuen avui els espanyols no es diferencia en res de la dels moments més negres de la crisi. Un discurs que —com totes les altres coses— es va fent propi el PSOE de Pedro Sánchez. Segons els nacionalistes, Catalunya pateix únicament perquè continua lligada a Espanya, i tots els seus problemes es resoldran per donar pas a l'arcàdia feliç quan es faci el referèndum alliberador i 48 hores després es proclami joiosament la independència.

Per sortir de dubtes, el millor és que consultem què diuen els mateixos ciutadans. Les enquestes del CIS tenen defectes, però ofereixen sèries temporals de dades de gran utilitat per mesurar l'evolució de les opinions i dels estats d'ànim en la societat.

Partim de juny del 2007, l'any anterior a l'esclat de la crisi, i seguim el rastre de les dades any a any fins al juny del 2017. Comencem per la valoració de la situació econòmica d'Espanya en el moment de fer l'enquesta:

CIS situació economica españa I Varela

En els pitjors anys de la crisi (2012 i 2013), nou de cada deu espanyols afirmaven que la situació econòmica era dolenta (per a gairebé el 60%, "molt dolenta"). Des d'aleshores aquesta xifra s'ha anat reduint fins ara, que la percepció de la situació econòmica reprodueix la que existia en començar l'estiu del 2008. El percentatge de valoracions negatives ha descendit en 34 punts des del seu punt més elevat. Això suposa que prop de 12 milions de persones han millorat la seva percepció. Això sí, pocs diuen que la situació actual sigui bona; de moment, les opinions evolucionen cap a un caut "regular".

Com s'ha vist evolucionar l'economia en relació amb l'any anterior? Ens ho diu el gràfic:

CIS Evolucion economia I Varela

La sensació d'empitjorament econòmic es va disparar entre l'estiu del 2007 i el del 2008 (ja es veia venir la tempesta). Pel que es veu, Zapatero va aconseguir contenir aquesta sensació fins al 2011. Amb l'arribada del PP al govern, l'empitjorament es va notar encara més; el juny del 2012 dos de cada tres persones creien que la situació era pitjor que l'any anterior. Des d'aleshores aquesta visió negativa ha caigut abruptament. El juny del 2017, per primera vegada, els que opinen que la situació econòmica ha millorat l'últim any superen els que creuen que continua empitjorant, si bé la posició majoritària és la dels que creuen que les coses estan igual.

Una altra manera de mesurar el clima regnant és preguntar per les expectatives: creu que d'aquí a un any la situació econòmica serà millor o pitjor que ara?

CIS expectativa evolucion economia I Varela

Un remolí això de les expectatives. Es veu que durant la crisi ens hem anat refugiant en l'esperança que almenys les coses seguissin igual ("verge meva, que em quedi com estic..."). Però en la lluita entre optimisme i pessimisme, el segon es va imposar clarament en els anys tenebrosos del 2012 i 2013, però des d'aleshores cau sostingudament. Actualment els que esperen que l'any que ve la situació continuï millorant superen els que creuen que empitjorarà.

Això referent a la situació econòmica del país. Però durant tot aquest temps de crisi, com han viscut els espanyols l'evolució de la seva economia personal?

CIS Situacion economica personal I Varela

Sorpresa! Resulta que fins i tot en els pitjors períodes de la crisi, les persones que declaraven que la seva economia personal era bona superaven les que declaraven que era dolenta (sent establement majoritària la resposta de "regular"). És probable que la interpretació d'aquesta dada no admeti una comparació directa amb el referit a la situació general, però, en tot cas, és un indici que l'atmosfera catastròfica de crisi general va superar a la vivència de crisi en les economies domèstiques (sense ser aquesta gens menyspreable).

En tot cas, el gràfic mostra com la percepció positiva de l'economia personal tendeix a pujar sostingudament des del 2014.

A Espanya, crisi econòmica i atur són dos conceptes que van de la mà. Busquem també alguna dada sobre la percepció de l'atur. El CIS pregunta sistemàticament quins són, segons el parer de l'entrevistat, els tres principals problemes d'Espanya. Quants han situat l'atur en primera posició?

CIS atur|aturada problema I Varela

A l'alegre estiu del 2007, només el 17% dels espanyols identificaven l'atur com el primer problema del país. Aquesta xifra es va disparar automàticament quan la crisi va treure la cara: entre 2008 i 2009 va fer un salt de 25 punts, assolint el seu màxim el 2011. Des d'aleshores la dada tendeix a alleujar-se, però de forma més lenta que la percepció de l'economia. Encara avui quatre de cada deu assenyalen l'atur com el problema número u d'Espanya.

Aquesta és la pitjor ressaca de la crisi, amb un afegit: la baixa qualitat de l'ocupació comença a ser creixentment esmentada entre les preocupacions més importants. Ja està a prop del 10% el percentatge dels qui el situen com un dels tres problemes principals (per sobre de les pensions, la immigració i el terrorisme internacional).

Un altre indicador és la por de l'atur. A partir del 2011, el CIS va començar a preguntar als ciutadans si els semblava probable perdre la seva feina pròximament. Així van evolucionar les respostes:

CIS probabilitat perduda ocupació|ús I Varela

No s'enganyin per l'aparent modèstia de les xifres: que el 21% de la població ocupada consideri probable perdre el seu lloc de treball en els propers anys (dada del 2011) és una barbaritat. Només pot donar-se en un clima de psicosi col·lectiva sobre l'atur com el que es va produir a Espanya durant els pitjors moments de la crisi.

Com es veu al gràfic, el temor de la pèrdua de l'ocupació descendeix de forma lenta però ferma.

D'altra banda, quines esperances han anat allotjant els aturats de trobar una feina?

CIS probabilitat perduda ocupació|ús I Varela

El pessimisme sempre ha superat l'optimisme entre els aturats d'aquesta crisi. Però les distàncies s'escurcen: els 30,5 punts de diferència del 2012 són ja només 8 punts. Sembla que els aturats van recuperant gradualment l'esperança de sortir del forat.

En termes polítics, hi ha una doble moral de totes aquestes dades:

En contra del que repeteix l'oposició, els espanyols estan percebent clarament la recuperació econòmica, tot i que encara predomina la cautela i gairebé totes les ferides continuen obertes.

En contra del que espera el govern central, constatar que l'economia avança no és suficient perquè el PP recuperi la seva fortalesa electoral, ni tan sols per aturar el retrocés en intenció de vot que li continuen donant la majoria de les enquestes. Així que hauran de fer-s'ho mirar en altres zones del seu organisme, més pròximes a la política i a la moral pública que a la gestió econòmica.