La rentrée arriba amb forts vents de cua. En un entorn agitat, com revelen les noves tensions amb Corea del Nord, la Unió Europea (UE) es presenta com un focus de dinamisme, encara que aquest factor diferencial no l'eximirà de dures proves.

Dimarts les alarmes van tornar a disparar-se quan Kim Jong-un va ordenar el llançament d'un míssil que va sobrevolar el Japó i va caure en aigües del Pacífic. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va qualificar el desafiament d'"amenaça sense precedents". El Ministeri d'Afers Estrangers xinès va demanar a "ambdues parts" que rebaixessin la tensió a Corea, on l'escalada militar ha arribat a un "moment crític". Donald Trump va respondre que "totes les opcions són sobre la taula". Dijous, avions de combat nord-americans, sud-coreans i japonesos van sobrevolar la península de Corea. El ministre de Defensa nord-americà, Jim Mattis, va indicar que la via diplomàtica no està exhaurida. Ja que el règim de Pyongyang està protegit des de 1950 per Pequín, els experts dedueixen que l'enfrontament entre la Xina i els Estats Units lluny d'atenuar-se s'amplia sense arribar a les armes.

L'enfrontament entre la Xina i els Estats Units lluny d'atenuar-se s'amplia sense arribar a les armes

A Texas, els experts creuen que l'huracà Harvey superarà els danys del Katrina, que el 2005 va provocar unes pèrdues de 160.000 milions de dòlars. D'aquesta manera, els EUA s'han hagut de preparar per al desastre natural més important de la seva història.

Per anivellar pèrdues i guanys, Trump va donar un discurs a Missouri sobre la reforma tributària que prepara per al desembre i rebaixarà l'impost sobre societats al 15%, la qual cosa impulsarà, va dir, l'economia americana i la creació d'ocupació.

La reforma tributària i els grans projectes d'infraestructures susciten forts dubtes als mercats. Segons el Financial Times, els dirigents dels grans bancs americans estan venent sense objeccions les accions de les seves pròpies institucions, entre els que estarien JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i Morgan Stanley, juntament amb Goldman Sachs, de les files dels quals han sortit els actuals responsables de la política econòmica de la Casa Blanca.

La desconfiança de la City dels negocis està arrossegant la lliura esterlina cap a la paritat amb l'euro

Quant al Brèxit, la política de dilació de Londres està començant a passar factura a l'economia britànica. "Els termes de la sortida són completament incerts", va dir a començaments de la setmana Martin Wansleben, conseller de les Cambres alemanyes d'Indústria i Comerç DIHK.

D'això està resultant que moltes empreses alemanyes han començat a retirar inversions del Regne Unit anticipant-se a l'augment de les barreres comercials que s'imposaran després de la sortida, segons Reuters. L'anunci que el govern de Theresa May proposarà un Brèxit tou a través d'una "unió duanera temporal" no està fent cap efecte.

La desconfiança de la City dels negocis està arrossegant la lliura esterlina cap a la paritat amb l'euro. Al seu torn, la moneda europea va franquejar dimarts el llindar simbòlic dels 1,20 dòlars, si bé en va baixar 1,1887 després que el BCE es mostrés alarmat de la seva apreciació. L'euro havia arribat a pujar més del 14% des de gener respecte a la divisa americana.

La fortalesa que mostra últimament la zona euro estarà sotmesa a un dur test a França amb les reformes que pretén ell posar en marxa Emmanuel Macron abans de l'estiu del 2018, entre les quals destaquen les del mercat de treball, el subsidi d'atur, la formació professional i les pensions. "Els francesos detesten les reformes", es va sentir dir Macron en el seu últim viatge a l'Europa de l'Est. El 12 i el 23 de setembre la França "insubmisa" presentarà la batalla als carrers. El setembre no va ser un mes fàcil enlloc.