La cimera a Palm Beach entre Donald Trump i Xi Jinping ha estat històrica. Ha segellat una aliança entre els EUA i la Xina per dirigir l'economia i l'ordre global, Això sí, amb Amèrica del Nord al capdavant. L'atac americà a la base aèria siriana va mostrar a Putin que la Casa Blanca manté el gran pacte amb Pequín que en temps de Nixon van tancar Henry Kissinger i Mao, i que va substituir el repartiment de poder entre Washington i Moscou sorgit després de la Segona Guerra Mundial. Els insistents rumors que Trump canviaria de company de ruta, deixant fora la Xina i donant entrada a Rússia, s'han esvaït aquest cap de setmana.

Rarament, des de feia decennis, una trobada entre dos números u xinès i americà havia estat tan crucial. Tots dos dirigents havien d'establir les bases de la relació bilateral més important del planeta. Entre les seves dues economies representen el 40% del PIB mundial i Donald Trump va incrementar l'expectació quan va dir que les converses "serien molt dificils", perquè la Xina "robava" llocs de treball als EUA.

Doncs bé, en acabar la cimera Xi va assegurar que "hem arribat a moltes enteses, la més important de les quals és aprofundir la nostra amistat i construir una mena de confiança". Trump va confirmar "100% aquestes paraules" i va afegir que tots dos països mantindran una relació "excel·lent". "Tots dos s'esforçaran a defensar la pau i l'estabilitat globals", va afegir. El nou estadant de la Casa Blanca no es va oblidar de dir que per això és bo que hi hagi "uns Estats Units forts".

El desequilibri comercial era i és un dels punts de fricció més grans entre els Estats Units i la Xina

El desequilibri comercial era i és un dels punts de fricció més grans entre les dues potències. Els EUA van tenir un dèficit comercial el 2016 de 502.000 milions de dòlars, dels quals 347.000 milions són atribuïbles als intercanvis amb la Xina.

Pequín respon que "prop del 40% de l'excedent comercial està generat per companyies americanes que treballen a la Xina". Així mateix, apunta que gràcies al comerç xinès "es van crear 2,6 milions llocs de treball als EUA el 2015 i cada família americana estalvia 850 dòlars a l'any gràcies als béns barats de la Xina".

Per la seva banda, els EUA volen recuperar el seu sector manufacturer i funcionaris del Departament de Comerç indiquen que l'equip de Trump se centrarà en les subvencions que afavoreixen les empreses públiques i exportadores xineses, en els drets compensatoris i en els problemes vinculats al dúmping i a l'excés de capacitat en les indústries de l'acer i l'alumini xineses.

Els EUA demanen una obertura més gran de l'economia xinesa

L'objectiu, acceptat per totes dues parts, és aconseguir que regeixi el principi de reciprocitat. Per això s'ha establert un pla d'acció o revisió de les relacions comercials entre totes dues economies "amb estacions de pas per mesurar els èxits", segons Wilburg Ross, secretari de Comerç nord-americà. Les negociacions comercials aniran acompanyades d'acords d'inversió. Els EUA demanen una obertura més gran de l'economia xinesa.

Tots dos països estan creant una base de convivència, sabent els perills de no fer-ho, atès, a més, que la pugna pel control del lideratge mundial continuarà. El secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, així ho ha confessat: "Reconeixem els desafiaments que la Xina pot presentar als interessos nord-americans". En qualsevol cas, el salt ha estat espectacular. D'una agressiva retòrica proteccionista, Trump ha passat a dir en el tancament de la cimera que "tenim milers de raons per tenir una relació correcta entre els EUA i la Xina i cap per espatllar-la". El comerç mundial entra en una nova fase, en la qual els acords regionals, com el del transpacífic, passen a un segon pla.