I per molts anys més..., que els faràs. En té 38 i és probable que arribi als 40 sense que se li toqui cap coma. No és el moment; no hi ha consens; primer cal saber què es vol reformar i fins on es pretén arribar... Que no, que no hi ha voluntat ni intenció d'obrir el meló constitucional en aquest moment, per més que s'hi entestin la formació lila o la taronja perquè a la blava ja li ha passat el furor de la Declaració de Granada. En tot cas que els entusiastes de la cosa –que diria Rajoy– demanin un lloc a la subcomissió parlamentària que es constituirà en el Congrés dels Diputats, que això no compromet més que a rebre propostes i a escoltar desenes d'experts compareixents.

O molt canvien les coses o la reforma de la Constitució tampoc no veurà la llum aquesta legislatura. Perquè si Mariano Rajoy no tenia prou motius per rebutjar la revisió de la Carta Magna, ha arribat Matteo Renzi i n'hi ha proporcionat un més de nou: el triomf del no en el referèndum italià.

"Sí, ara jo convocaré un referèndum", va dir aquest dimarts irònic en els grupets de la recepció amb motiu de l'aniversari de la Constitució el president del Govern espanyol. El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, també pensa com Rajoy. Tots dos van parlar de l'afer ja en la seva primera entrevista a la Moncloa i van estar d'acord que potser ara tampoc no és el moment.

Rajoy és partidari de començar el debat amb una declaració d'intencions sobre els preceptes que no s'han de tocar

Amb un Parlament fragmentat, sense concretar els articles que s'han de reformar ni saber exactament el procediment ni el consens que es pot assolir, Rajoy és partidari de començar el debat amb una declaració d'intencions sobre els preceptes que no s'han de tocar i que, en el seu cas, són la unitat d'Espanya, el principi d'igualtat entre espanyols i els drets dels ciutadans.

I si en això no hi ha acord, és millor no dir res perquè el president és conscient dels riscos que tindria una reforma constitucional sense un ampli consens, que hauria d'incloure, a més del PSOE i Ciutadans, també Podemos. Si els liles quedessin fora del pacte, podrien exigir, d'acord amb l'article 67 de la Constitució, una consulta ciutadana per a la ratificació de la reforma, per molt limitada que fos. I Rajoy prefereix evitar aquesta aventura, que qualsevol podria convertir en un plebiscit sobre la Carta Magna en el seu conjunt.

I ja hi ha hagut prou sorpreses amb el Brexit al Regne Unit i amb la reforma constitucional a Itàlia com perquè ara Espanya sotmeti la UE a un nou ensurt. Vaja, que Rajoy no està disposat a fer un Renzi, i per evitar-ho tindrà el suport del PSOE. I això, diuen uns i altres, no té res a veure amb cap acord d'investidura entre els de la vella política ni amb conspiracions per blindar el bipartidisme. D'acord. Doncs això. Que aquesta Constitució en farà molts més.