La paraula avui de moda és la reflació. Els mercats no se la treuen del cap perquè sembla que pensen que la combinació de més creixement i més inflació (el resultat de la qual és la reflació) podria ajudar a respondre les aspiracions acumulades en els últims anys, a saber, més ocupació, millors salaris i un deute més suportable. És així, o és una mera hipòtesi? Apropem-nos més a les seves anàlisis per saber el que realment pensen.

Respecte al creixement, l'última enquesta de novembre de BofA Merrill Lynch indica que el 35% dels principals gestors de fons globals pensa últimament que anem en bona direcció, davant el 19% el mes anterior. Jan Hatzius, economista en cap de Goldman Sachs, afirma que el creixement global el 2017 se situarà a la part alta de la banda 3-3,5%. Per Merrill Lynch, l'economia mundial avançarà un 3,4%. En la zona euro, el resultat serà inferior, de l'1,7%, pel cicle electoral que ve, encara que el Pla d'Inversions per a Europa pot donar els seus fruits. En el cas de l'economia espanyola, Caixabank preveu que el PIB creixi el 2,6%, una dècima més del que augura el Banc d'Espanya. L'economia xinesa per la seva part s'alentirà el 2017, creixent al voltant d'un 6,5%, segons els analistes del govern a Pequín.

En matèria d'inflació, Jan Hatzius, de Goldman Sachs, pensa que "hi haurà un modest reescalfament el 2017 i el 2018". Aquest punt és clau perquè, segons els gestors globals, hi ha un risc de cua en el programa de Trump de fortes inversions en la infraestructura i la reforma de l'impost de societats. En cas de desviar-se, podria donar lloc a més despesa, més deute i un creixement semiestancat. Aquest procés es diu estagflació, perquè el rebot de la inflació seria més intens de l'esperat. El 22% dels gestors globals esperen un creixement per sota de la tendència i una inflació per sobre. "Les expectatives d'estagflació estan prop dels nivells més alts en quatre anys", segons BofA Merrill Lynch. Segons la mateixa enquesta, les previsions globals d'inflació pugen al seu nivell més alt des del 2014, avalades per les opinions d'un 85% dels gestors davant el 70% anterior.

No obstant això, pels analistes de BofA Merrill Lynch, el creixement econòmic als Estats Units podria augmentar el 2017 del 3% al 4%, nivell que el futur secretari del Tresor americà, Steven Mnuchin, exGoldman Sachs, estima necessari per equilibrar els comptes i fer avançar de veritat l'economia americana. Segons Donald Trump, els EUA tenen avui "una economia falsa" que frustra els ciutadans.

En matèria de política comercial, Goldman Sachs no veu una guerra imminent en l'horitzó, i espera que qualsevol renegociació d'acords actualment en vigor se centri en els intents de millorar les perspectives del sector manufacturer nord-americà. "El risc a la baixa per guerra comercial és exagerat". Goldman i el mateix govern xinès estimen que el iuan continuarà debilitant-se, "entre un 3 i un 5% addicional el 2017", ha dit l'investigador del Ministeri de Comerç Jim Bosong. Les exportacions xineses s'haurien d'elevar entre un 4% i un 6% al pròxim exercici. Per la seva part, un dòlar a l'alça podria afectar l'evolució a l'exterior de les empreses americanes, que depenen moltes de negocis internacionals per als seus ingressos mentre els preus de les seves accions ronden màxims.

Curiosament, on els inversors tenen fixada la seva atenció és en l'evolució dels tipus d'interès a llarg termini de bons a 10 anys americans i alemanys, que no només influiran en els preus de les accions, sinó que un ascens fort suposaria un senyal d'alerta per al conjunt de l'economia global. Indicaria un encariment del crèdit.

En definitiva, sembla que els grans bancs d'inversió es mostren optimistes sobre el creixement, però en la mateixa mesura o més se senten preocupats pels riscos que acompanyen la seva recerca. Com assenyalen els experts de JP Morgan, "els riscos el 2017 seran més grans que els d'aquest any".