Els 20.000 punts aconseguits aquesta setmana pel Dow Jones han ressonat com un gong a totes les borses mundials. Jaume Puig, director de GVC Gaesco, es mostra taxatiu: "és el final dels grans descomptes borsaris". A partir d'ara, a Europa toca pujar. A l'Ibex un 15% aquest any, fins als 11.000 punts, que arribarà als 13.000 quan les cotitzacions en borsa s'equiparin al valor intrínsec de les companyies. Una bona perspectiva per als propers tres anys que s'estenen a Europa.

No és un secret que Wall Street és l'origen dels fluxos de capitals

No és un secret per ningú que Wall Street és l'origen dels fluxos de capitals i d'allà parteixen els senyals a la resta dels mercats, la qual cosa li permet avançar-se. Després de tancar un bon any 2016, el PER (relació entre el preu i el benefici de les accions) del conjunt de S&P 500 és del 17,5, una taxa que ja està en línia amb el valor de les seves accions, si bé l'"efecte Trump", amb el seu pla d'inversions y reformes fiscals, encara pot tenir recorregut.

En el cas de l'Eurostoxx 50, el PER està en 14,1 i en l'Ibex, en el 13,8, és a dir que el preu és clarament més barat i més propici per tant per entrar al camí alcista. El Wall Street Journal explicava divendres la clara millora del sentiment dels inversors europeus respecte als seus mercats.

Per Jaume Puig, "les perspectives de l'FMI sobre un creixement de l'economia mundial del 3,4% creen grans oportunitats per a la millora de les vendes, que juntament amb uns costos financers baixos a Europa i uns preus moderats de les matèries primeres componen un marc clarament positiu per a les empreses".

Victor Peiro, director d'Anàlisi de GVC Gaesco Beka, agrega que "la perspectiva d'un creixement del 4,6% per als països emergents ofereix un avantatge addicional per a l'Ibex ateses les seves importants inversions en àrees com Llatinoamèrica".

En el programa econòmic de Donald Trump, que vol portar a l'economia americana a un creixement del 4%, aspectes que Jaume Puig destaca, com la reforma de l'Impost de Societats, la deducció de la inversió en capital de les empreses, o la reducció per repatriació, que podria arribar al 10%. "Tot això encoratja la inversió que millora la productivitat. Això és clau", reflexiona.

Un altre factor que ara està en joc és la inflació i amb això la possibilitat de pujades dels tipus d'interès

Un altre factor que ara està en joc és la inflació i amb això la possibilitat de pujades dels tipus d'interès. Per al director de GVC Gaesco, "les normalitzacions dels tipus d'interès són ben acollides per la borsa, es veuen positives". El problema és quan els bancs centrals es retarden perquè després potser ho hagin de fer de forma precipitada com es tem que pugui ser el cas de la Reserva Federal. En qualsevol cas, els mercats observen que tant el BCE com la Fed prefereixen pecar d'expansius abans que quedar-se curts.

Una altra qüestió lligada amb les pujades dels tipus d'interès és la recompra de les pròpies accions de les empreses cotitzades. A la seva carta als clients, Larry Fink, president del BlackRock, firma que gestiona 5 bilions de dòlars, cridava a les grans empreses a reinvertir els seus beneficis per finançar el seu creixement futur, una cosa que en els últims anys s'ha trobat a faltar. "En el tercer trimestre del 2016, els dividends i les recompres de les accions de les empreses del S&P 50 superaven els beneficis efectivament obtinguts. La inversió és el punt feble de l'economia", indicava. Hi contribuïen uns tipus d'interès molt baixos que permetien la pràctica d'endeutar-se per comprar les pròpies accions.

A més d'aquests efectes, la normalització dels tipus d'interès, diu Jaume Puig, encoratja el lideratge de les empreses cícliques, que passen per davant dels valors ultradefensius o de la renda fixa a llarg termini o corporativa.

Jaume Puig: els mercats són capaços de superar ben aviat i sense greus danys els xocs o riscos polítics que es presenten

Després de les experiències del 2016, com ha estat el cas del Brèxit, Jaume Puig entén que els mercats són capaços de superar ben aviat i sense greus danys els xocs o riscos polítics que es presenten. Han acumulat experiència i sang freda davant d'esdeveniments adversos, la qual cosa a efectes d'un calendari electoral molt carregat a Europa pot suposar una garantia sobre el seu comportament.

En el que Jaume Puig no ha aconseguit superar els seus dubtes és si, al final de la cursa cap al futur que el món ha emprès, els Estats Units conservaran el lideratge o el ceptre recaurà en la Xina. Fer-se bones preguntes, també és una cosa important mirant a la inversió.