A l'Imperi del Sol Naixent torna a fer pampallugues la llum de la recuperació després d'un llarg i ombrívol període de retrocés econòmic i de deflació. I no només això: el país de les geishes i l'alta tecnologia avança una millora del comerç internacional contra el temor generalitzat que es contregui a causa del proteccionisme.

Dimarts, el Banc del Japó (BoJ) va millorar la seva perspectiva sobre l'economia nacional per primera vegada durant el mandat de l'actual governador, Haruhiko Kuroda, cosa que reflecteix l'optimisme generat per l'aparició d'un cicle global que parteix dels EUA i es basa en la reflació, que consisteix a buscar un creixement i una inflació més elevats.

De fet, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va ser el primer líder internacional a reunir-se, el 18 de novembre, amb Donald Trump, que ha posat objeccions als acords comercials dels EUA a l'Àsia. Malgrat això, Abe va sortir de la trobada amb un missatge optimista i va afegir: "El senyor Trump és un líder en qui puc tenir una gran confiança".


El pas següent ha estat protagonitzat pel BoJ. Al tancament de la seva reunió mensual, en la qual va mantenir el tipus d'interès en el -0,1%, el banc central va publicar un informe en què va considerar probable que "l'economia del Japó viri cap a una expansió moderada". Des que Kuroda va arribar al càrrec el març del 2013 és la primera vegada que l'entitat fa servir el terme "expansió" en comptes de la tradicional previsió de "recuperació".
En el mercat de treball, l'economia nipona gaudeix d'una taxa de plena d'ocupació.

Sobretot Kuroda i els seus consellers esperen que les exportacions segueixin una línia d'"increment moderat" gràcies a la millora del panorama global.

La balança exterior del Japó va millorar fortament el mes de novembre a causa de la ràpida caiguda del ien (que s'intercanvia a 114 unitats per dòlar) i una recuperació de la demanda externa, que va superar les expectatives. Les exportacions el mes passat van pujar un 7,4% en contrast amb les xifres de fa un any, en un senyal que la demanda externa està augmentant. Les autoritats econòmiques estan cada vegada més confiades que el comerç mundial està sortint de la crisi.

"La debilitat del ien va ajudar molt, però els volums mostren que hi ha una veritable recuperació en les exportacions", va dir Shuji Tonouchi, economista sènior de mercat de Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

L'obertura del Japó a l'exterior no es redueix a la fabricació de productes, com automòbils o aparells electrònics, sinó que s'està eixamplant i orientant cap a una economia de serveis i del que és immaterial, la nova prioritat de l'Abenomics en termes sectorials. El japonisme actual es basa en mangues, dibuixos animats, jocs de vídeo, Pokémon, els restaurants de sushi, entre altres especialitats. És la base de soft power japonès, que fa oblidar els "dos decennis perduts" o el desafiament demogràfic.

Entre la Xina i el Japó comença una nova fase de competència, en què el factor proximitat o hostilitat amb els EUA tindrà un paper important. Com a dada es podria esmentar el fet que el Japó ha superat la Xina en la primera posició entre les forquilles de deute americà. A finals d'octubre, la Xina posseïa 1,12 bilions de dòlars de deute nord-americà, el seu nivell més baix en més de sis anys, i el Japó, 1,13 bilions, segons el departament del Tresor americà. Els temps canvien en tots els sentits. I als països més tradicionals d'una Àsia en auge, també.