Com saben perfectament tots els nostres diputats per molt que no ho admetin, la independència de Catalunya no depèn ni dependrà en essència d’una llei de Transitorietat Jurídica, que com tot codi legal sense una autoritat que el sustenti i legitimi és un simple un paperot sense cap mena de valor. Els darrers dies d’aquest 2016 que ja hem deixat enrere ens han regalat el millor del processisme, amb un recital de secretisme i cursileria resumit paradigmàticament en aquesta mandanga que Junts pel Sí anomena llei de la desconnexió i que Marta Rovira presentava al Parlament creient-se bessona de Thomas Jefferson.

Subsumir la independència a uns quants folis que imaginen una futura legalitat catalana i presentar la llei estrella de la legislatura amb un secretisme a la quieta i d’incògnit, amagant-la així als electors als quals interessa i afecta directament, és d’una covardia fora mida. Fer-ho, al seu torn, adduint que hom actua d’incògnit per burlar les malignes impugnacions de la llei espanyola és directament tractar la gent de retardada mental, com si ja no tinguéssim suficients proves que el Tribunal Constitucional pot arribar fins i tot a declarar fora de la llei els refranys més nostrats, trencament d’ous i conseqüent truita inclosos.

Mentre els diputats independentistes actuïn pensant en la reacció del sistema judicial espanyol no eixirem de l’autonomisme 

Mentre els diputats independentistes actuïn pensant en la reacció del sistema judicial espanyol no eixirem de l’autonomisme. Fantasiejar sobre les bases legals d’un futur Estat català quan la majoria de diputats pro-referèndum encara no han iniciat la Campanya pel Sí és fer retòrica barata. Abans de declarar la independència, Catalunya serà el país amb més constitucions i més previsions legals del món, però tot això és paper mullat sense un acte de poder que doni múscul de legitimitat al trencament. La seguretat jurídica que necessita el procés es diu referèndum: això és el que genera confiança, no quatre disposicions legals.

Subordinant el referèndum a un corpus jurídic que no té cap validesa, els líders independentistes copien els pitjors tics del funcionariat espanyol. Ens hem passat anys criticant l'actitud legalista de Madrit i ara la copiem fil per randa. Prou burocràcia, amics diputats, que necessitem. De moment, el 2017 només pot anar a millor.

Bon any, pacients lectors, soferts ciutadans de la tribu.