El darrer joc que es coneix, encara que no l'únic, que incita els joves i adolescents a practicar conductes de risc i a deixar-ne proves gràfiques i selfies a través de les xarxes socials és l'anomenat blue whale o "grup de la mort". Els 50 reptes que proposa són una estratègia planificada per generar un canvi de conducta progressiva, en la qual es proposen diferents proves autolesives i autoagressives que, progressivament, condueixen el jugador fins al límit de la mort (de l'autòlisi).

Deixar de menjar, mossegar-se, cremar-se la pell, veure pel·lícules de por, no dormir, aïllar-se, obeir ordres autodestructives... és la millor manera d'emmalaltir mentalment i estar disposat a assumir els màxims riscos amb una actitud submisa i vulnerable, amb l'anul·lació de la voluntat i la incapacitat de regenerar energia. 

Les autolesions són un trastorn de conducta que s'observa en adolescents amb un gran malestar emocional, alhora que mostren greus dificultats per tolerar les adversitats. Jugar a la "balena blava" és una manera caòtica de gestionar l'odi, el patiment, la ràbia, la sensació de soledat, d'alleugerir la tensió o de fugir de l'angoixa ofegant-se en l'abisme. Per tant, la "balena blava" no és un joc, és un entrenament programat per a la mort, controlat per una persona destructiva, falsament anomenada "curador", que domina una "balena" confusa i submisa, mitjançant una trampa mortal en què el premi és el càstig i la mort, a canvi de rebre el seu "reconeixement".

L'única via per afrontar aquests riscos és la prevenció precoç i la detecció dels primers símptomes, mantenint una mirada atenta i comprensiva i oferint o demanant ajuda especialitzada per part dels pares, els amics, o els professors.

 

Ramona Garcia és metgessa i psicoterapeuta.