Dilluns comença la temporada a l’emissora M80, del grup PRISA. I el programa despertador es dirà “Arriba España”. Sí, sí, ho ha llegit bé... A-RRI-BA ES-PA-ÑA.

Esclar, el tema és que el nom seria perfecte per un programa despertador que es fa a Espanya... si no fos per les connotacions evidents del concepte en qüestió i que a ningú se li escapen.

Jo ja entenc que en una selva on només destaques si ets la dona barbuda que ho tenia tot triple i on ja està tot inventat, va molt buscat cridar l’atenció. I el nom ha aconseguit que el programa sigui un dels temes més comentats a 48 hores de la seva estrena. Per tant, objectiu aconseguit. Felicitats i records a la família.

La promoció que l’emissora ha fet de la novetat radiofònica apunta que darrere hi ha una intenció i un discurs. El text “La historia recordará para siempre este 5 de septiembre. Los traumas no se olvidan fácilmente” va acompanyat d’aquest vídeo:

 

 

Vaja, que està clar que hi haurà alguna explicació per part del presentador, Juan Luís Cano, un dels dos membres de la parella que van formar Gomaespuma, fenomen radiofònic espanyol de finals dels anys 80 i principis dels 90. I em jugo un pèsol que serà una explicació totalment allunyada del significat i les conseqüències que encara té avui a Espanya cridar “Arriba España”. Perquè Cano, amb una llarga trajectòria professional, no és sospitós de combregar, per exemple, amb 13TV (i mai millor dit).

Ara bé, per molt argumentada que estigui la cosa i per molt que (potser), a part d’una estratègia comercial estiguem davant d’una estratègia per argumentar en contra del propi concepte, està justificat usar una expressió amb evidents connotacions feixistes?

En aquests casos, la pregunta sempre és la mateixa: s’imagina a la ràdio Alemanya un programa despertador que es digués “Sieg Heil”. Doncs, per molt que l’admirat Cano ens ho expliqui dilluns i que un dels arguments sigui que la idea era generar debat i articles com aquest que vostè està llegint, la resposta sempre ha de ser: “no, escolti. No cal. Aquestes coses no calen”. 

O com diu el joc de paraules: Arriba Espanya? Doncs quan arribi, ja pot anar tornant...