La Comissió Europea (CE) li ha dit a l’empresa Apple que li deu 13.000 milions d’euros i els interessos corresponents. Li recordo que Apple és coneguda per aplaudir molt fort els clients que es passen una nit al carrer per poder ser el primer en comprar-se un dels seus nous productes. Producte que podrà comprar una hora més tard a la mateixa botiga havent dormit a casa com un campió i després de fer un bon esmorzar. Dolç i salat.

I, d’on surten aquests 13.000 milions? Doncs els senyors CE consideren que és lleig (i una miqueta il·legal) anar a Irlanda a pagar els impostos corresponents als beneficis que els produeixen les seves activitats comercials a tot Europa. Perquè, segons la CE, Irlanda va concedir a Apple “un tracte selectiu” que va significar “un avantatge fiscal significatiu” en comparació amb els competidors.

L’argument resumit és: “escoltin, tot això que s’han estalviat entre els anys 2003 i 2014 ens ho haurien de tornar. Bàsicament perquè han estat pagant un impost de societats de l’1%, que alguns anys ha estat del 0,5%. De tal manera que el 2014 van pagar 50 euros d’impostos per cada milió de benefici. Moltes gràcies!”. Per cert, els ingressos de la companyia a Europa van ser de poc més de 50 mil milions d’euros.

Com pot imaginar, Apple no està gens d’acord amb la decisió, diu que la recorrerà i, de pas, ha deixat caure que la mesura tindrà un “profund” efecte en la inversió que tenien previst fer al continent. Ei, però això no és cap amenaça, eh!

I no estan sols. El ministre irlandès de finances ha recordat que ells han aplicat la seva llei i el seu sistema d’impostos, que si una empresa n’ha tret un benefici doncs tal dia fotrà un any, que la decisió atempta contra la sobirania dels estats membres de la UE i que si la comissió vol aplicar la mateixa llei a tots els països, "totes les empreses que tenen la seu a Irlanda estarien sotmeses a un pagament d’impostos dictat per lleis que mai no han existit”.

Ah, i com dient, ha recordat que la companyia dóna feina a milers de persones a Cork, una ciutat del sud del país. Tampoc no és cap amenaça, sinó un simpàtic recordatori...

Aquí el gran tema és que multinacionals com Apple, o Fiat i Starbucks, que també han rebut multes, treballen a tot Europa, però paguen impostos al país que els ofereix millors condicions. Legal? Per suposat. Lícit? Tant com tenir els diners en un paradís fiscal. Ètic? Tothom es busca la vida com pot i si un país (o una comunitat autònoma) decideix atreure empreses usant com a esquer una reducció d’impostos, regalar els terrenys on instal·lar-se o bonificacions en els contractes dels treballadors, estan en el seu dret. Competència deslleial? Una miqueta, no? Injust? Doncs miri, sí. O ho fem tots o no ho fa ningú. O ens regim tots pel mateix sistema o pleguem.

Ni vostè ni jo som cap multinacional, ni guanyem prou diners (al menys un servidor) per poder pagar-nos un advocat que ens entretingui el nostre patrimoni en comptes situats en països estranys. Per tant, vostè i jo llepem com a conills i paguem tot el que toca, que és molt per la qualitat dels serveis públics que rebem i per qualitat de la democràcia que suportem.

Que una empresa que guanya uns 50 mil milions d’euros anuals (Apple) pagui un 1% d’impostos és indigne i una vergonya. Per molt legal que sigui. Aquí, a la Xina popular i a l'Irlanda que aviat no serà a la UE. I que quan a aquesta companyia se la multi, amenaci amb acomiadaments i desinversions és d’una baixesa moral insuportable.

Encara que després t’aplaudeixin molt si has estat una nit a la serena esperant ser el primer en poder comprar a les 9 del matí un producte que podràs adquirir a 2/4 de 10 amb la calma.