Als espectaculars resultats que han obtingut Amazon i Facebook, pels seus negocis al núvol, els missatges i la publicitat, s'ha sumat aquesta setmana un autèntic frenesí financer amb Airbnb, una plataforma turística d'allotjament entre particulars. L'start up busca aixecar fons i en aquesta acció ha estat valorada en 30.000 milions de dòlars, o sigui tant o més que gegants com les cadenes Hilton o Marriors. Aquest enlairament coincideix amb la inquietant frenada del creixement potencial de l'America Inc.

Fundada el 2008, Airbnb té en comú amb Uber, a part de les protestes que genera a grans ciutats com Barcelona, la seva expansió en valor. Uber va passar de valdre 60 milions de dòlars a 68.000 milions en quatre anys. Airbnb li segueix els passos, en volar des de 30 milions a 30.000 milions de dòlars.

Airbnb té en comú amb Uber, a part de les protestes que genera a grans ciutats com Barcelona, la seva expansió en valor

Aquests salts estan trastornant l'economia americana, a qui li costa trobar el camí de la rendibilitat.

En primer lloc, la productivitat (quantitat de producte per treballador), que és la base de la riquesa d'un país, no només no creix als EUA sinó que ha entrat en la fase més prolongada de descens des de finals de 1970.

En el segon trimestre, la productivitat ha retrocedit, fins i tot un -0,5%, després de caure un -0,6% en el primer. L'augment d'aquest paràmetre entre 2007 i 2015 va ser de l'1,3%, tot just la meitat del que va experimentar entre 2000 i 2007. La taxa s'ha debilitat des de l'auge impulsat per la tecnologia de la informació dels anys noranta. De resultes, el creixement ha entrat en una senda de mediocritat.

De resultes, el creixement ha entrat en una senda de mediocritat

Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal, ha dit que la productivitat "és un assumpte molt difícil". "Alguns són relativament optimistes, assenyalant la contínua ràtio d'innovacions que promouen les tecnologies revolucionàries, des de teràpies mèdiques adaptades genèticament fins a automòbils de conducció autònoma", va assenyalar. I va agregar: "D'altres, tanmateix, creuen que la fruita que penjava de l'arbre ja ha estat recollida i que simplement hi ha menys marge per als guanys".

"Existeix un excés de capacitat global", va afirmar l'últim G-20. Una sobrecapacitat que no només afecta la Xina i l'acer, sinó tot el món i un gran nombre de productes, des de l'alumini, l'estany, el coure, el tèxtil i el petroli". La indústria automobilística està sobresaturada i les nombroses operacions de concentració que es donen van destinades a reduir volums.

El retrocés de la productivitat s'atribueix habitualment a la falta d'inversió en maquinària, en instal·lacions, en programari. La qüestió és que l'edat d'or de la inversió va arribar a la seva fi, segons un informe de McKinsey Global Institute que porta el títol "Diminishing returns", editat el maig del 2016.

El retrocés de la productivitat s'atribueix habitualment a la falta d'inversió en maquinària, en instal·lacions, en programari

"En els pròxims 20 anys, els dividends i la revalorització del capital podran ser considerablement més baixos que en les últimes dècades: entre 1985 i 2014, els rendiments reals de les accions van assolir una mitjana del 7,9%, tant als EUA com a l'Europa Occidental. En un escenari de creixement lent, els rendiments reals de les accions podrien ser de mitjana del 4-5%, més de 250 punts bàsics per sota de la mitjana 1985-2014". Acostumar-se a taxes de rendibilitat molt més modestes suposarà un dur procés d'adaptació, segons McKinsey.

El més cridaner és que mentre aquesta pauta declinista i a la baixa sembla ser la tònica de l'economia general per als propers 20 anys, al sector de l'alta tecnologia la tendència és la inversa. Com si fossin dos mons aliens, que no tinguessin res a veure.

De moment, més que complementaris faria la impressió que algú podria dir que són adversaris. Com si un d'ells provés d'enviar l'altre a l'infern.