Qui se n’alça ja no hi seu. Això deuria pensar ahir el candidat a la Generalitat del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, qui hàbilment va aprofitar a última hora l’absència de Ciutadans a la concentració celebrada a la plaça Catalunya en motiu de la Hispanitat, i contra el procés sobiranista, per revindicar la bandera de l’unionisme constitucionalista.

Albert Rivera, líder de C's i candidat a la Moncloa, tenia feina a Madrid, on va debutar en l’acte central del dia de la Hispanitat, presidit pel rei Felip VI. En sintonia amb els designis del seu màxim mandatari, el seu partit no hi va ser a la concentració per la unitat d’Espanya celebrada a Barcelona. La cita va aplegar unes 4.500 persones, segons fonts de la Guàrdia Urbana. Una xifra molt per sota de l’assistència registrada en les convocatòries anteriors, amb les quals el PP i C’s, sota la cobertura de Societat Civil Catalana –rèplica fracassada de l'ANC o Òmnium–, van voler donar resposta des del carrer a les històriques manifestacions per la independència.

Sorpresa a plaça Catalunya

El president de C’s va voler cuidar la seva imatge de dirigent cridat a tallar el bacallà de la política espanyola envoltant-se dels poders de l'Estat en l'epicentre de la festa nacional espanyola. En canvi, García Albiol va voler potenciar la seva projecció catalana i va aparèixer per sorpresa a la plaça Catalunya. L’acompanyaven altres dirigents del PP català com Alberto Fernández Díaz, habitual en anteriors convocatòries on havien coincidit la plana major dels populars i els taronges.

Societat Civil Catalana, immersa en una greu crisi arran de la dimissió del seu president, Josep Ramon Bosch, es va desentendre de la convocatòria. La flama la van mantenir altres entitats com la vidalquadrista Convivència Cívica Catalana, que presideix Francisco Caja, Movimiento Cívico 12 de Octubre, Moviment d'Espanya i Catalans, Somatemps, Regeneració Democràtica o Plataforma Hispanoamericana de Cataluña i el Foro Arbil completen la nòmina dels convocants de l'acte d'ahir. La majoria dels seus portaveus van denunciar el que consideren un "cop d'Estat civil" per part dels sobiranistes i van demanar la dimissió del president Artur Mas.

A Madrid és més fàcil

En aquest context d'absències significatives, Albiol, que va alternar el castellà i el català en les seves declaracions a la premsa, no exemptes d'un cert to de victimisme espanyolista, va carregar contra el líder taronja i el seu partit per la seva absència de l’acte: “Jo sóc on haig de ser, compartint aquesta festa amb els catalans que ens sentim espanyols, altres són els que han marxat i són a Madrid, on segurament és més fácil fer un homenatge a Espanya que aquí a Catalunya".

El gest d'Albiol denota que la batalla per liderar l’unionisme continua oberta. El primer round, el del 27S, s'ha saldat a favor de C’s, que va obtenir 25 diputats al Parlament mentre que el PP encara presidit per Alicia Sánchez-Camacho es va ensorrar, en baixar de 19 a 11.  La pròrroga es jugarà a les generals del 20D. Una cita que C’s vol disputar pel centre en la seva transformació accelerada en partit de majories que pot decidir la governabilitat d’Espanya ja sigui pactant amb el PP o amb el PSOE.

La invisibilitat dels taronges ahir en l’acte antisobiranista de plaça Catalunya sintonitza amb el segment moderat de l’electorat espanyolista que no se sent part d’una “majoria silenciosa” sinó, com s’ha evidenciat el 27S amb l’èxit de la candidatura d’Inés Arrimadas,  de la “revolució tranquil·la” que Rivera demana que s’expressi més a les urnes que no pas al carrer. És la frontera –subtil– entre la normalitat i el testimonialisme que C's sembla haver creuat mentre el PP està immers en una crisi d'identitat.