Després de la volàtil jornada d'ahir, l'Ibex ha obert amb un avanç del 0,39%, mantenint el to de guanys amb què va tancar ahir. Europa ha superat un moment difícil de crisi oberta a Roma després del no al referèndum i ara el mercat centrarà la seva atenció en la fràgil banca italiana.

El sentiment de més confiança global s'ha reflectit en la pujada generalitzada de les borses asiàtiques, amb el Nikkei, que ha sumat un 0,47% gràcies també a la debilitat de la moneda japonesa, que cotitza a 113,85 iens per dòlar.

L'euro, tanmateix, ha remuntat a 1,0740 dòlars, tot i que destacats membres de la Reserva Federal, com Dudley, es mostren partidaris de pujades graduals de tipus començant d'aquí dues setmanes.

A Europa es coneixerà d'aquí a unes hores el PIB del tercer trimestre, mentre les comandes de fàbrica a Alemanya han pujat un 4,9% a l'octubre, un signe de fortalesa.

Avui es reunirà l'Ecofin per seguir el postreferèndum italià, el resultat del qual és jutjat com una oportunitat per revisar l'economia d'uns països amb els pitjors resultats de la zona i, per tant, font d'inestabilitat permanent. De fet, s'ha observat un alleujament en el deute italià, el rendiment del qual en els bons a 10 anys ha baixat a l'1,96% després d'arribar al 2,06% dilluns. El rendiment del bo espanyol se situa en 1,54% i la prima de risc ha caigut a 121 punts bàsics.

El Brent ha retrocedit a 54,56 dòlars després de pujar gairebé un 2% dilluns en obrir-se l'acord de l'OPEP a un possible suport de països productors de petroli no membres del càrtel.

Als EUA avui es coneixerà l'evolució de la balança comercial i les comandes de béns durables, si bé la notícia que crida més l'atenció sobre com es prepara el futur l'ha donat Amazon en obrir una botiga d'aliments a Seattle sense caixes per cobrar ni files, cosa que desafia els supermercats.

A Wall Street, on el Dow Jones es va apropant als 20.000 punts, es confia en una recuperació de final d'any. Els futurs del S&P envien senyals més prudents, ja que cotitzen plans.