No vol donar el nom ni l'edat. Inicialment, tampoc vol dir qui ha votat, perquè sent que ho ha fet contra la seva voluntat. Però acaba admetent que ha votat Emmanuel Macron. “Però jo no volia, han estat les circumstàncies que m'hi han forçat”, insisteix aquesta dona musulmana a la sortida del col·legi electoral, al districte XIX de París. Quan li pregunto qui va votar a la primera volta, no dubta a respondre: “Vaig votar Mélenchon, perquè crec que és el que millor ens defensa a nosaltres, els més humils”.

Efectivament, el districte XIX, conegut com a Buttes-Chaumont, és un dels barris més populars i multiculturals de la capital francesa. A la primera volta, el 23 d'abril, Jean-Luc Mélenchon (França Insubmisa), va ser el més votat, amb el 30,7% dels sufragis. Van votar-lo gent com la Mathilde, de 30 anys, que aquest cop ha triat Macron. “Bàsicament ho he fet per combatre Le Pen, perquè sóc una persona d'esquerres”, justifica a la sortida d'un altre punt de votació del districte XIX. “Espero que la gent del barri es mobilitzi, perquè tinc molta por del que pugui passar”, afegeix.

Un home no vol donar el nom però no té problema a admetre que ha acabat votant el Front Nacional. És dels pocs que s'atreveix a admetre-ho. “Macron és tot màrqueting creat pels mitjans de comunicació”, afirma. En canvi, “Le Pen té propostes de veritat, a diferència de Macron, i està contra la globalització, com jo”. A la primera volta va votar, com molts veïns seus, Mélenchon.

Vot protesta

El Cyprien i l'Elsa, una parella de joves periodistes, hauria votat Mélenchon. Amb els sondejos a la mà, però, van creure que la millor opció era Macron. Han repetit aquest cop. Estan convençuts que, almenys a París, hi haurà una mobilització contra l'extrema dreta.

“Marine Le Pen no representa els valors dels francesos. Penso més aviat que és un vot de protesta, que no un vot a favor de les idees del Front Nacional”, diu ella. “Penso que hi haurà un resultat evident contra l'extremisme”.

A sis quilòmetres d'allà, una altra jove parella, el François i la Perrine, de 30 anys, també han votat. Ho fan a les cèntriques instal·lacions dels Invàlids, al benestant districte VII, on hi ha la Torre Eiffel. Allà, a la primera volta, el 52,7% dels electors van votar François Fillon, d'Els Republicans, que quan va ser nomenat partia com a clar favorit. Després de l'escàndol dels llocs de treball ficticis, aquests joves van decidir-se per Macron, com han tornat a fer a la segona volta.

“L'he votat primer de tot per barrar el pas al Front Nacional i, després, perquè crec que està menys polititzat que els altres i podrà aconseguir més fàcilment un consens entre la dreta, l'esquerra i el centre”, assegura el François. La Perrine comparteix els motius. “A més a més, el projecte de Marine Le Pen és irrealitzable tant financerament com socialment”, afegeix ella. Espera que la resta de veïns seus vegin el que hi ha en joc.

Cordó sanitari

El Louis, de 24 anys, sí que va acabar votant François Fillon a la primera volta de les presidencials. “Jo sóc gaullista, tinc idees més aviat de dreta liberal. Fillon era qui millor em representava”, explica.

Aquest cop no ha dubtat a l'hora d'agafar la papereta d’Emmanuel Macron: “No m'agrada gens Marine Le Pen, ni les seves idees. Ha estat un vot per defecte, crec”. No s'ha plantejat ni el vot en blanc ni l'abstenció, perquè afavoriria la candidata del Front Nacional.

El Jean Baptiste, de 55 anys, també va votar el candidat d'Els Republicans a la primera volta. Creu que va haver-hi una operació mediàtica per a tombar la seva candidatura. Aquest diumenge s'ha desplaçat fins al centre de votació instal·lat a l'alcaldia del VII districte. Quina papereta ha escollit? “Cap, en blanc. Volia expressar que ni l'un ni l'altra m'agraden”.

Els votants de Mélenchon i de Fillon, els quals van quedar-se a les portes de la segona volta després d'una primera volta molt oberta, sumen més de 14 milions. Electors com els dels VII i XIX de París són justament els que faran decantar la balança en aquesta segona volta, en què el cordó sanitari contra l'extrema dreta, l’anomenat "front republicà", sembla que s'ha trencat.