La Justícia dels Estats Units no ha deixat que el nou vet migratori del president, Donald Trump, entrés avui en vigor i l'ha bloquejat aquest dimecres provocant una irada reacció del mandatari que va prometre portar la batalla legal fins al Tribunal Suprem i sortir victoriós en última instància.

Tal com ho va fer amb el primer vet, el jutge federal de Seattle (estat de Washington) James Robart a començaments de febrer, aquest dimecres va ser el seu col·lega de Honolulu (Hawaii) Derrick Watson qui ha clavat un sever revés al Govern de Trump.

A instàncies de l'estat de Hawaii, controlat pels demòcrates, Watson ha considerat que l'entrada en vigor del nou vet migratori podia ocasionar un dany irreparable als afectats (ciutadans de sis països de majoria musulmana i refugiats), la qual cosa justificava la seva suspensió temporal.

Canvis en la mesura

Trump havia introduït alguns canvis en la mesura per evitar precisament l'escrutini judicial, encara que després va insinuar que l'estratègia de presentar un vet revisat, o com ell va dir, "aigualit", no va ser la seva opció predilecta.

El president ha aparegut en un míting a Nashville (Tennessee) poc després de donar-se a conèixer la decisió de Watson i va considerar que la decisió va ser un "excés judicial sense precedents" amb motivacions polítiques.

A més, anticipant-se que els recursos que el Govern presenti davant del Tribunal d'Apel·lacions del Circuit Novè -una cort que Trump considera polititzada- puguin fracassar, ha advertit que portarà el litigi fins al Suprem. "Lluitarem contra aquesta terrible decisió, arribarem fins al Tribunal Suprem, guanyarem i mantindrem el nostre país i els nostres ciutadans segurs", ha dit Trump.

Recorrerà el Govern?

El que no va quedar clar és si l'estratègia del Govern serà recórrer el primer vet, que havia deixat arraconat després d'una infructuosa batalla legal, el revisat o ambdós. "Crec que hem de tornar al primer (vet) i recórrer tot el camí (fins al Suprem). Això és el que jo volia fer en un primer lloc", ha dit el president.

Aquest controvertit primer vet, que va entrar en vigor per sorpresa i que prohibia l'entrada al país durant 120 dies a tots els refugiats -permanentment en el cas dels sirians- i durant 90 als ciutadans de l'Iraq, Iran, Síria, Somàlia, Líbia, Sudan i el Iemen, va provocar nombroses protestes i va ser bloquejat per Robart després d'una setmana de vida.

Passat un mes, el president va presentar el 6 de març una versió revisada de la mesura en la qual va rebaixar el seu to amb la introducció d'alguns canvis. A diferència de la primera ordre, la nova mesura deixava fora de la prohibició els ciutadans de l'Iraq i modificava la provisió sobre els refugiats sirians, que tindrien vetada la seva entrada al país durant 120 dies i no de manera indefinida, com establia el vet original.

Defensar-lo en els tribunals

A més de Trump també ha reaccionat a la decisió de Watson el Departament de Justícia, que l'ha considerat "defectuosa tant en argumentació com en abast" i ha mostrat la seva intenció de "continuar defensant davant dels tribunals" la mesura.

Després de gairebé dos mesos en l'oposició, els bloquejos als vets migratoris de Trump han estat els èxits més importants aconseguits pels demòcrates contra el nou Govern. L'estratègia dels demòcrates amb el vet és semblant a l'adoptat amb relatiu èxit pels republicans durant els vuit anys del Govern de Barack Obama: traslladar l'enfrontament polític als tribunals.

Per això la decisió de Watson ha estat molt celebrada entre els líders demòcrates, com la senadora Elizabeth Warren. "Trump, el teu vet migratori ja perd 0-2 davant la Constitució. Deixa de combatre l'imperi de la llei i comença a lluitar pels nord-americans", ha dit la senadora a Twitter.

També a través d'aquesta xarxa s'ha pronunciat el president del partit, Tom Perez: "Aquesta és una enorme victòria per a la Constitució. Als EUA no es discrimina per motius religiosos".

La líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha afirmat per la seva part que "el 'nou' vet migratori estava impulsat per la mateixa i perillosa discriminació, i avui ha topat amb la mateixa derrota en els tribunals".

Malgrat l'enuig de Trump amb la decisió de Watson, iranians, somalis, sudanesos, libis, sirians i iemenites, així com els refugiats arribats de tot el món, podran continuar entrant a partir d'avui als aeroports nord-americans.