El diari Global Times, lligat al Partit Comunista de la Xina, ha publicat aquest divendres un crític editorial en el qual adverteix que si la diplomàcia de l'equip del president electe dels EUA, Donald Trump, continua amb els seus desafiaments, ambdues parts "haurien de pensar a preparar-se per a un enfrontament militar".

"Com que Trump encara ha de jurar el seu càrrec, la Xina ha mostrat contenció cada vegada que els membres del seu equip han expressat punts de vista radicals, però els EUA no haurien de pensar que Pequín té por de les seves amenaces", assenyala el rotatiu, del mateix grup editorial que el Diari del Poble.

L'article respon principalment a les al·lusions que el secretari d'Estat designat per Trump, Rex Tillerson, va fer durant la seva compareixença davant el Senat dimecres passat, on va donar a entendre que Washington no permetria a la Xina accedir a les illes del Mar de la Xina Meridional que reclamen països veïns.

Illes del Mar de la Xina Meridional

"Llevat que Washington planegi llançar una guerra a gran escala al Mar de la Xina Meridional, qualsevol altre mètode per evitar l'accés xinès a aquestes illes serà estúpid", va assegurar Global Times, conegut pels seus punts de vista bel·licistes i nacionalistes.

El diari fins i tot llança la hipòtesi d'un conflicte atòmic, en assenyalar que "Tillerson faria bé en posar-se al dia en estratègies nuclears si vol que una potència nuclear (amb referència a la Xina) es retiri dels seus propis territoris".

La Xina es disputa amb altres països de la regió, com les Filipines o el Vietnam, la sobirania d'arxipèlags del Mar de la Xina Meridional com les Spratly o les Paracel, encara que el contenciós s'ha refredat amb l'arribada a la presidència filipina de Rodrigo Duterte, partidari de més diàleg amb Pequín i de trencar-lo amb Washington.

"Just quan les Filipines i el Vietnam intenten entebionar les seves relacions amb la Xina, les paraules de Tillerson no podrien ser més irritants", opina Global Times, que al llarg de l'any passat ja va publicar nombrosos articles crítics amb Trump.

Tillerson va comparar en la seva compareixença les accions de la Xina a les illes disputades amb l'annexió russa de Crimea, i va assegurar que el nou Govern de Trump, que assumeix la presidència el 20 de gener, enviarà a Pequín un clar senyal que ha d'aturar l'ampliació artificial dels illots de la zona que controla.

Gest de cara a la galeria

A l'editorial, Global Times matisa que les paraules de Tillerson, "les més radicals ara per ara" que els EUA han emès en la qüestió del Mar de la Xina Meridional, podrien haver estat només un gest de cara a la galeria, per mostrar-se com un polític ferm cap a Pequín.

Un altre diari oficial, Xina Daily, també es va mostrar condescendent, assenyalant que "és millor no prendre seriosament les declaracions (de Tillerson) perquè són una barreja d'innocència, curtedat de mires, prejudicis i fantasies polítiques no realistes."

Si es posessin en pràctica "al món real" les idees del futur secretari d'Estat, afegeix aquest diari, "iniciaria un rumb cap a una devastadora confrontació entre la Xina i els Estats Units".