Els líders dels 27 de la Unió Europea han reconegut aquest dissabte que acceptaran com a membre el conjunt del territori d'Irlanda si els nordirlandesos decideixen en un referèndum deixar el Regne Unit i unir-se a la República d’Irlanda.

En aquest sentit, han reconegut que “els Acords de Divendres Sant, específicament, preveuen un mecanisme pactat pel qual es pot assolir una Irlanda unida a través dels mitjans pacífics i democràtics” i que per tant, “tot el territori d’aquesta Irlanda unida seria part de la UE”.

El primer ministre irlandès, Enda Kenny, s'ha mostrat satisfet pel resultat de la cimera. Segons Kenny, que la permanència a la UE estigui “garantida” en cas d’unificació ofereix “garanties” per protegir els acords de pau i “elimina dubtes o incerteses”. Tot i això, ha advertit que “les condicions per un referèndum” a Irlanda del Nord per a la reunificació de l’illa “ara mateix no existeixen”.

Puigdemont aplaudeix la decisió de la UE

En clau catalana, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat satisfet amb aquesta decisió de la Unió Europea conscient de la importància d'aquest anunci ja que pot donar pistes de quin futur li esperaria a Catalunya en cas d'independitzar-se. 

En una piulada al seu compte de Twitter, Puigdemont ha deixat clar que “la UE s’adapta sempre als canvis” i ha qualificat aquesta decisió de “realisme polític”.