El president dels EUA, Donald Trump, ha donat suport avui un projecte de llei que reduiria a la meitat el flux d'immigració legal al país durant la pròxima dècada, un ambiciós pla que pot seduir a la base electoral del mandatari, però que difícilment superarà l'oposició demòcrata en el Senat.

Trump, que durant la campanya electoral va prometre reformar el sistema migratori del país perquè estigués "basat en el mèrit", va anunciar el seu suport a una proposta legislativa que canviaria el sistema de concessió de permisos de residència permanent i eliminaria l'anomenada "loteria" global que sorteja visats.

"Això representaria la reforma més significativa al nostre sistema d'immigració en mig segle", va assegurar el president en una compareixença davant la premsa en la Casa Blanca.

Sota la proposta de llei republicana, els permisos de residència permanent, coneguts en anglès com a "green cards" (targetes verdes) començarien a distribuir-se mitjançant un sistema més "competitiu", basat en punts segons el nivell de qualificació del sol·licitant, va dir Trump. "Aquest sistema afavorirà els qui parlin anglès, puguin mantenir-se financerament a si mateixos i les seves famílies i demostrin habilitats que puguin contribuir a la nostra economia", va afirmar.

Trump va agregar que el projecte de llei també "evitarà que els nous immigrants puguin rebre ajuda" del sistema nord-americà de prestacions socials, encara que la legislació actual ja prohibeix, des de fa dues dècades, que els immigrants en situació legal es beneficiïn d'aquests mecanismes públics durant els seus primers cinc anys al país.

El mandatari va apel·lar a la seva base electoral -a qui va repetir durant la campanya de l'any passat que els immigrants els estaven traient feines- en assegurar que el projecte "evitarà que els treballadors nord-americans quedin desplaçats".

El somni americà

"Aquesta llei reduirà la pobresa, augmentarà els salaris i estalviarà als contribuents milers de milions de dòlars", va prometre. Però també va argumentar que "entre els més perjudicats" pel sistema actual hi ha els mateixos immigrants, i en particular els treballadors de minories que competeixen per llocs de treball amb d'altres que hi són nouvinguts, una cosa que "no és just".

"Aquestes reformes asseguraran que els qui arriben al nostre meravellós país s'assimilen, tenen èxit i aconsegueixen el somni americà", va afegir Trump.

En cas de prosperar el projecte, la immigració legal als Estats Units es reduiria a 637.960 persones el primer any que la llei estigués en vigor, i a 539.958 el seu desè any, segons els seus promotors, els senadors republicans Tom Cotton i David Perdue.

Això suposaria un descens del 40 % el primer any i del 50 % en la primera dècada, prenent com a referència el nivell registrat el 2015, quan van entrar legalment al país 1.051.031 immigrants.