Corea del Sud ha exhibit avui la seva capacitat militar en commemorar el dia de les forces armades en un acte que subratlla el progressiu enduriment del discurs de Seül envers Pyongyang davant de l'escalada de tensió entre aquest règim i el seu aliat nord-americà.

El president sud-coreà, Moon Jae-in, va instar a enfortir les capacitats defensives del país i va advertir amb respondre amb severitat les "provocacions" de Pyongyang, encara que va mantenir que el seu Govern està fent tots els esforços per evitar un xoc bèl·lic i que el seu objectiu és el manteniment de la pau. "La determinació del nostre Govern per protegir la pau requereix unes capacitats defensives fortes. Respondrem a les provocacions temeràries amb un càstig dur", va dir Moon en una cerimònia per commemorar els 69 anys de les Forces Armades, que es compleixen diumenge.

L'acte s'ha dut a terme a la caserna de la Segona Flota de Marina a Pyeongtaek (70 quilòmetres al sud-est de la capital sud-coreana), localitat que en el futur acollirà a més a més al gruix de les tropes dels EUA. En aquest escenari i davant d'uns 3.700 efectius, es va exhibir armament estratègic, inclosos míssils de creuer Hyunmoo-3 i l'últim model de míssil balístic sud-coreà, el Hyunmoo-2C, que té un rang d'uns 800 quilòmetres i avui s'ha mostrat públicament per primera vegada.

A aquest desplegament es va unir la insistència de Moon en la necessitat de completar la implementació del sistema Kill Chain (pensat per atacar preventivament en detectar preparatius per a un atac nuclear) i el de Defensa Aèria i de Míssils de Corea (KAMD per les seves sigles en anglès), pensat per interceptar projectils balístics. Tot això va venir a subratllar l'enduriment de l'actitud de Seül en les últimes setmanes davant de les contínues proves d'armes de Pyongyang.

Control total de l'exèrcit


"Podem prevenir les provocacions nuclears de Corea del Nord si la dissuasió que implica l'aliança entre la República de Corea (nom oficial del país) i els Estats Units es manifesta de manera efectiva", va subratllar Moon. Però malgrat remarcar la importància del vincle militar amb Washington, el president sud-coreà va considerar que el seu país necessita recuperar aviat el control operatiu de les seves tropes en cas de guerra (OPCON), el qual correspon actualment al Pentàgon. "Corea del Nord ens temerà més i el poble tindrà més fe en el nostre exèrcit, si tenim el control operatiu de les nostres tropes", va afegir.

Moon va iniciar el seu mandat al maig amb una proposta de diàleg al règim de Kim Jong-un, que Pyongyang va rebutjar argumentant que Seül s'havia de deslligar de la influència de Washington. Des d'aleshores, Corea del Nord ha llançat 10 míssils balístics (entre ells, els seus primers projectils d'abast intercontinental) i realitzat un test nuclear el 3 de setembre, el que li va valdre noves sancions de l'ONU aplaudides per Seül, que ha demanat més rigidesa a la comunitat internacional a l'hora d'implementar-les.

D'altra banda, el diari nord-coreà Rodong Sinmung ha assegurat avui que uns 4,7 milions de ciutadans han demanat allistar-se o reallistar-se a les files de l'Exèrcit Popular de Corea (KPA) en els sis dies que han transcorregut des que el líder Kim Jong-un arremetés contra les dures paraules del president nord-americà, Donald Trump, en un comunicat el divendres passat criticant el bel·ligerant discurs va realitzar davant de l'ONU, on va amenaçar de "destruir totalment Corea del Nord". És normal que els mitjans nord-coreans solguin informar periòdicament de moviments massius dels seus ciutadans per allistar-se a l'exèrcit en moments de tensió com l'actual, en el qual l'escalada dialèctica entre Washington i Pyongyang ha disparat la tensió regional a nivells inèdits.

Davant d'aquest panorama el director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), el japonès Yukiya Amano, té previst arribar avui a Seül, on es reunirà amb la cancellera sud-coreana, Kang Kyung-wha, per tractar el programa de desenvolupament armamentístic nord-coreà.

"La seva visita serà una oportunitat per discutir en profunditat la col·laboració entre les dues parts de cara a resoldre la qüestió nuclear de Corea del Nord", va explicar en un comunicat el Ministeri d'Exteriors sud-coreà.